Українські правозахисники домагатимуться прийняття закону про підтримку політв’язнів і їх сімей

Новини

Українські правозахисники закликали органи державної влади України прийняти закон про підтримку політичних в’язнів та їх родин. Це не перше подібне звернення активістів до влади. Законопроект, який дозволить виділити матеріальну допомогу сім’ям українських політв’язнів, вже готовий, але вимагає політичної волі парламенту, щоб його прийняти.

Про це заявили правозахисники на прес-конференції «Час виправляти помилки: 10 кроків, які повинна зробити Україна на зустріч Криму» в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Нещодавно винесли повторний вирок Володимиру Балуху. І дуже боляче читати, коли після цього вироку, його мати в коментарях журналістам каже, що за три роки боротьби Володимира Балуха за український прапор у Криму, від української держави допомоги не було. Тільки від українських громадян, активістів, небайдужих людей, але не від держави. Вже другий рік родичі заручників Кремля домагаються, щоб з’явилися ці зміни. Йдеться про відповідні законодавчі акти України, які дозволять підтримати родини політв’язнів. На сьогодні у нас є такі ініціативи, але політичної волі їх прийняти так і не було. У парламенту немає часу розбиратися із цими актами», – розповіла керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Правозахисники додали, що на підпис прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана очікують також зміни до постанови, які стосуються використання коштів консульськими відділами. Документ дозволить українцям, які відбувають незаконне покарання в Росії, отримати допомогу від України. За словами Скрипник, зміни вже давно розроблені та чекають тільки на підпис прем’єр-міністра.

«Якщо ми розглянемо справи проти кримських мусульман, кримськотатарських і українських активістів, то сьогодні більше ста дітей залишилися без батьків. Їх батьки зараз перебувають за ґратами або в СІЗО Сімферополя, або в російських колоніях. І ці сім’ї досі не отримують нормальної державної підтримки», – нагадала вона.

Нагадаємо, українські правозахисники та родичі політв’язнів вже кілька років домагаються прийняття законопроекту про державну підтримку українських політв’язнів у Росії. Документ передбачає визнання політичними в’язнями осіб, позбавлених волі за політичними мотивами за рішенням органів влади РФ, умови і порядок надання їм державної соціальної допомоги та пільг. 13 липня законопроект зареєстрував у парламенті народний депутат Мустафа Джемілєв, але він і досі не розглянутий комітетами, включно із профільним.

Згідно законопроекту, статус політв’язня можуть отримати 60 українських громадян. Це Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Костенко, Валентин Виговський, Андрій Коломієць, учасники “справи Хізб ут-Тахрір” і багато інших.