У Київраді намагаються передати землю кіностудії ім. Довженко доньці «Роснефти»

Новини
Фото: zn.ua

У Національній кіностудії імені Олександра Довженка заявляють про спробу депутатів Київської міськради передати частину земельної ділянки, яка належить студії, у власність кіпрської компанії «Трансбуд», заснованої російською компанією «Роснефть».

12 грудня 2017 року рішення про виділення земельної ділянки ТОВ «Трансбуд» було ухвалене земельною комісією Київради, йдеться в заяві кіностудії ім. Довженка, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«На комісії Київської міської ради були присутні представники кіностудій, які були категорично проти відчуження землі. Спочатку депутати прислухалися до аргументів користувачів землі і не підтримали виділення ділянки ТОВ «Трансбуд», але після того як представники кіностудії пішли з засідання, депутат Владислав Михайленко з голосу, підняв питання про переголосування, і врешті-решт рішення було ухвалене», – йдеться в повідомленні.

22 січня проект відповідного рішення буде розглядатися на комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу під головуванням Володимира Бондаренка.

Як вказують в кіностудії, історія почалася в 1997 році, коли було укладено угоду між державною кіностудією ім. О.Довженка та ТОВ «Бомонд-АЗС». Згідно з документом, кіностудія надавала в оренду «Бомонд-АЗС» підвал і кілька цистерн для заправки автомобілів. У свою чергу компанія повинна була купувати паливо, стежити за інфраструктурою і обслуговувати автозаправку. Отриманий прибуток мав розподілятися між партнерами.

Спільна діяльність кіностудії і «Бомонд-АЗС» тривала до 2005 року, поки не з’явилося судове рішення (незареєстроване в реєстрі судових рішень) про те, що «державний підвал вже не державний, а приватний».

«Умови договору між кіностудією та ТОВ «Бомонд-АЗС» не передбачали перехід права власності майна. Чи це зроблено на підставі підроблених документів, чи за корупційною схемою, буде розбиратися слвдство, але підвал став власністю ТОВ «Бомонд -АЗС». Надалі, мабуть, щоб заплутати сліди, підвал продається ще кілька разів. І ось в 2008 році, власником приміщення стає компанія «Трансбуд»», – заявляють на кіностудії.

Після цього «Трансбуд» подав до Київради документи на виділення земельної ділянки, що знаходиться в межах площі, яку кіностудія отримала ще в 1952 році. Компанія хоче отримати землю на підставі того, що у неї є забудова на цій ділянці.

Фото: dovzhenkofilm.com.ua

«Для приведення в порядок земельних питань, ще в 2014 році кіностудією був розроблений повний пакет документів по земельній ділянці і був переданий до Департаменту земельних ресурсів для розгляду щодо оформлення права користування даною ділянкою. У користуванні державного підприємства «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка» знаходиться земельна ділянка за адресою: проспект Перемоги 44, площа – 15,9984 га», – йдеться в заяві.

На кіностудії також вказують, що через пошук в сервісі YouControl вдалося отримати інформацію про те, що ТОВ «Трансбуд» – це кіпрська компанія, заснована «Роснефтью» – одним з найбільших платників податків Росії.

Фото: dovzhenkofilm.com.ua

Нагадаємо, в серпні 2017 року видання ZN.UA повідмило, що до переліку об’єктів держвласності, які підлягають приватизації протягом 2017-2020 років, включені низка українських державних цирків і кіностудій, серед них – Національна кіностудія ім. Олександра Довженка та Національний цирк України.