З 72 обвинувачень у державній зраді кримських колаборантів, скерованих до суду, розглядається лише одне – Удовиченко

Новини
Pаступник прокурора АРК Олександр Удовиченко Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК направила до суду 72 обвинувальних акта за статтею держзрада стосовно кримських колаборантів – екс-депутатів Криму та Севастополя, колишніх співробітників прокуратури. На сьогодні по суті в суді розглядається лише одне кримінальне провадження.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко.

«На даний час прокуратурою АРК скеровано до суду 56 обвинувальних актів за процедурою спеціального досудового розслідування стосовно 56 колишніх депутатів Верховної Ради Криму, двох колишніх працівників органів прокуратури та 14 екс-депутатів Севастопольської міської ради … Розпочато розгляд по суті лише одного кримінального провадження» , – сказав Удовиченко.

За його словами, затягування розгляду даних кримінальних проваджень відбувається з об’єктивних причин і обумовлено специфікою чинного законодавства.

«Всі вони розглядаються судом в межах так званого спеціального досудового та судового розслідування. Тобто, коли людина фактично не присутня в залі судового засідання. З метою забезпечення процесуальних прав підозрюваного або обвинуваченого, забезпечення його права на захист, законодавець у чинному КПК гарантував певні процедури, які дозволяють підтвердити те, що особа належним чином повідомлена про те, що стосовно неї ведеться кримінальне провадження. І вона дійсно не бажає прибути до суду та довести у змагальному процесі перед судом свою позицію щодо своєї можливої невинності», – пояснив заступник прокурора АРК.

За його словами, на затягування розглядів даних кримінальних проваджень впливають також відпустки і лікарняні суддів.

«Всі названі кримінальні виробництва направлено до суду переважно за статтею 111 КК – державна зрада – це особливо тяжкий злочин. Згідно вимог КПК, розглядатися такі справи повинні колегією суддів, яка включає в себе трьох професійних суддів. І ми розуміємо, що розгляд може збігатися з періодом відпусток, лікарняних – це теж організаційні проблеми, які впливають на швидкість розгляду того чи іншого кримінального провадження», – додав Удовиченко.

Нагадаємо, раніше Олександр Удовиченко повідомив, що прокуратура АРК у ході розслідування кримінального провадження щодо чиновників-зрадників дасть правову оцінку діям усіх осіб, які працювали в окупаційних органах «влади» Криму, що може кваліфікуватись як сприяння підривній діяльності Росії в Україні.

Він також розповів, що прокуратура АРК вивчає діяльність кримчан, які носять звання «Героя України», на предмет порушення українського законодавства після окупації Криму.