Прокуратура АРК дасть правову оцінку діям усіх осіб, які працювали в окупаційних органах «влади» Криму – Удовиченко

Новини
Заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК у ході розслідування кримінального провадження щодо чиновників-зрадників дасть правову оцінку діям усіх осіб, які працювали в окупаційних органах «влади» Криму, що може кваліфікуватись як сприяння підривній діяльності Росії в Україні.

Про це заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко повідомив у ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ТРК Чорноморська), коментуючи заяви щодо вибірковості правосуддя у справах про держзраду кримських чиновників.

Зокрема, координаторка Кримської правозахисної групи Ольги Скрипникв інтерв’ю Центру журналістських розслідувань висловила подив, що екс-депутат ВР АРК Василь Ганиш та колишній «міністр охорони здоров’я Криму» Петро Міхальчевський притягуються до відповідальності за підозрою у держзраді, тоді як колишній «виконуючий обов’язки віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова, бізнесмен Ленур Іслямов має статус  свідка.

«Це велике кримінальне провадження, в межах якого дається оцінка діям всіх посадових осіб органів місцевого самоврядування та державної влади на території АРК. У межах цього провадження складені відповідні реєстри, встановлюються штатні розписи та інше. І, зокрема, надається оцінка діям всіх громадян України, які могли своїми тими чи іншими діями надавати допомогу в підривній діяльності… По мірі отримання доказів і їх оцінки, будуть прийматися процесуальні рішення, в тому числі, і щодо притягненню осіб до кримінальної відповідальності», – сказав Удовиченко.

«Недоторканих у нас немає, ніякої вибірковості немає. І як тільки будуть отримані докази щодо тієї чи іншої особи (а робота в цьому напрямку триває), це буде оцінюватися слідчими та прокурорами, які будуть вирішувати питання щодо притягнення осіб до відповідальності», – додав заступник прокурора АРК.

Як повідомлялося, 28 квітня 2015 року колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено звинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва. Прокуратура АРК звинувачує Ганиша в тому, що 11 квітня 2014 року він взяв участь в засіданні кримського парламенту, на якому приймалася так звана «Конституція Республіки Крим», а також в тому що він у липні 2014 балотувався на організованих окупантами «виборах» до міськради Феодосії.

Свідком у справі Ганиша проходить власник медіахолдігу ATR, бізнесмен Ленур Іслямов, який на початку окупації Криму Росією з 2 квітня по 28 травня 2014 року обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова.

5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Михальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).

8 січня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід Міхальчевському у вигляді утримання під вартою строком на один місяць.

Михальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.