На момент захоплення будівель ВР і Радміну Криму керівники главків СБУ і МВС не були підпорядковані Києву – Чубаров

Новини
Голова Меджлісу Рефат Чубаров на допиті в Оболонському райсуді Києва Фото: УП

Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров зазначає, що напередодні початку окупації Криму Росією керівництво кримських главків МВС і СБУ «не корилися тим, кому повинні були по ієрархії», тобто, керівництву відомств України. За тиждень до захоплення урядових будівель автономії в кримському главку СБУ знищили велику кількість документів.

Про це Чубаров повідомив в ході допиту в Оболонському суді Києва у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, на момент захоплення півострова, керівництво силових відомств в Криму не підпорядковувалось Києву.

«Сумніваюся, що вони в реальності підпорядковувалися тому, кому повинні були по ієрархії. Зрозумійте, це було кримське управління СБУ. Вони за часів Януковича вели незаконну діяльність щодо нас (кримських татар – ред.). Їх дії були спрямовані на дискредитацію кримських татар», – сказав глава Меджлісу.

Він зазначив, що підбір кадрів у кримське управління СБУ був дуже специфічний. Там служили люди, які приїхали з Росії або з компрометуючою репутацією. Водночас у його складі з близько 11 тисяч співробітників був тільки один кримський татарин.

«Коли я зайшов в приміщення СБУ, дату не пам’ятаю точно, я побачив, що у внутрішньому дворі стояли залізні бочки, в яких палили документи. Я сказав начальнику главку СБУ Геннадію Калачову: «Ви ж і наші досьє киньте в цю бочку!». А сьогодні в репресіях проти кримських татар з боку ФСБ, на жаль, відправною точкою дуже часто стають ті досьє, які збирала СБУ», – розповів Чубаров.

Фото: investigator.org.ua

За його словами, під час захоплення будівлі кримського Главку СБУ його співробітники практично не чинили опір.

«Співробітники ФСБ взяли під контроль приміщення МВС. З моєї, не військовою точки зору, цю будівлю можна було захищати ефективніше – там паркан, двір, де можна було поставити машини. Приміщення СБУ, яке знаходиться поруч, не було так захищено. Коли я сказав їм, що будівлю їхніх колег вже захопили і запитав, як вони планують оборонятися, мені відповіли, що у «нас тут є укріплення, і ми можемо місяць протриматися». Це приміщення захопили через два дні», – додав глава Меджлісу.

Фото: investigator.org.ua

22 лютого 2014 року Центр журналістських розслідувань опублікував фотографії з внутрішнього двору Главків МВС і СБУ в Сімферополі на бульварі Франка (їх території прилягають одна до одної – ред.), де кримські співробітники Служби безпеки України спалювали документи. За інформацією джерела, мішки з документами спалювали протягом кількох днів до публікації тієї новини.

Верховна Рада змінила керівництво силових відомств України після втечі Віктора Януковича з Києва. 22 лютого парламент призначив виконуючим обов’язки глави МВС Арсена Авакова. 24 лютого в.о. глави СБУ був призначений Валентин Наливайченко.

27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків.

28 лютого 2014 року Аваков призначив нових начальників міліції в АР Крим і Севастополі. Начальником ГУ МВС України в Криму став Ігор Авруцкий, який на той момент обіймав посаду віце-мера Феодосії. На наступний день будівлю кримського Главку МВС було взято під контроль озброєними людьми в камуфляжі.

Начальником УМВС у Севастополі був призначений депутат Севастопольської міськради, генерал Віталій Маліков, якого не допустили до будівлі управління проросійськи налаштовані особи в цивільному одязі. Влада в Севастополі фактично була взята РФ під контроль 23 лютого 2014 року.

2 березня 2014 роки так званий «прем’єр-міністр» Криму Сергій Аксенов призначив новим «начальником» кримського главку СБУ підполковника Петра Зиму, який раніше був начальником Севастопольського управління Служби безпеки.