Суд відправив Саакашвілі під нічний домашній арешт

Новини
Михеїл Саакашвілі Фото: Reuters

Апеляційний суд Києва задовольнив частково клопотання Генпрокуратури України і відправив під нічний домашній арешт лідера партії «Рух нових сил», колишнього главу Одеської ОДА, екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Відповідне рішення суд виніс у п’ятницю, 26 січня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда.

«Суд постановив: клопотання прокурора … задовольнити частково. Застосувати щодо Саакашвілі запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в певний період доби – з 22 години до 7 годин наступної доби – за адресою: м.Київ, вулиця Костьольна, будинок 7, кв. 32», – оголосив рішення суддя Олег Присяжнюк.

Суд також зобов’язав Саакашвілі на першу вимогу з’являтись до слідчого і не їхати з Києва без дозволу прокурора.

Рішення суду викликало різку негативну реакцію Саакашвілі. «Ганьба! Це не суд! Це продажні тварі!», – почав кричати він, не давши судді закінчити читати рішення.

«Я приймаю виклик крадія президента Порошенко. Це прямий заклик, щоб обмежити мою політичну діяльність. Я оголошую, що ми будемо продовжувати марші за відсторонення Порошенко від влади. У найближчі дні ми оголосимо про початок масових акцій з метою усунення мирним способом і зміни влади бариг в Україні», – заявив Саакашвілі.

Прокурор просив застосувати до Саакашвілі запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. Необхідність цього сторона звинувачення пояснювала тим, що він може погоджувати свої показання з іншими підозрюваними.

У той же час чотири народних депутати – Юлія Тимошенко, Ігор Луценко, Віталій Купрій і Юрій Дерев’янко – повідомили, що готові взяти екс-президента Грузії на поруки.

Сам Саакашвілі заявив, що у прокуратури немає доказів проти нього і запевнив, що не збирається тікати.

Нагадаємо, 8 грудня 2017 року Саакашвілі затримали  і помістили в ізолятор тимчасового тримання СБУ в Аскольдовому провулку. Йому інкримінують ч. 2 ст.256 КК України (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності). Генпрокуратура стверджує, що Міхеїл Саакашвілі домовлявся з близьким до екс-президента Віктора Януковича бізнесменом Сергієм Курченко про фінансування акцій протесту в Україні.

11 грудня 2017 року Печерський райсуд Києва не задовольнив клопотання прокуратури про домашній арешт Міхеїла Саакашвілі і відпустив його на свободу на час розслідування.