У Криму окупанти зірвали збори об’єднання «Кримська солідарність»

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму в Судаку в суботу, 27 січня, російські силовики зірвали щомісячні збори громадського об’єднання «Кримська солідарність» під надуманим приводом, що в будівлі, в якому вони проходили, знаходиться зброя.

Про це повідомляється на сторінці в Facebook «Кримської солідарності», передає Центр журналістських розслідувань.

Як зазначають активісти, на щомісячну зустріч «Кримської солідарності» о 14:30 приїхали близько 60-70 російських силовиків: співробітники МВС, загін ОМОНу, співробітники Центру протидії екстремізму, а також співробітники Росгвардіі. До будівлі громадської їдальні, де повинна була відбутися зустріч, підігнали автозаки.

Фото: Facebook Крымская солидарность

«Усім присутнім запропонували два варіанти дій: або люди добровільно нададуть свої паспортні дані (їх записують в один реєстр, фактично, це готова база даних всіх активістів); або всіх, хто відмовилися добровільно надати свої документи, доставлять у відділення поліції для з’ясування особи. Співробітники поліції, пославшись на «повідомлення», що нібито надійшло, про велике зібрання «підозрілих» людей, які занесли в зал «багато сумок», ймовірність виявлення зброї, приступили до обстеження самої їдальні та прилеглої до неї території. До зали, на кухню їдальні завели собак-шукачів», – йдеться в повідомленні.

Фото: Facebook Крымская солидарность

На місці подій юридичну допомогу активістам надавали кримські адвокати Едем Семедляєв, Еміль Курбедінов, Джеміль Темишев, юристи Рустем Кяміл, Ліля Гемеджі, Ельвіна Семедляєва.

В результаті поліцейські зібрали паспортні дані присутніх людей. При цьому у тих, у кого паспорт був з собою, брали спочатку пояснення, а на виході їх фотографували крупним планом.

Фото: Facebook Крымская солидарность

«Активісти та адвокати розцінюють сьогоднішні дії силовиків, як акцію залякування і спосіб придушення ненасильницького опору кримських татар у відповідь на репресії. Парадокс в тому, що люди масово виходять в прямі ефіри і розповідають про події в Судаку без страху і побоювання. У них переписують дані і вони, незважаючи на це, продовжують стрімити з місця подій, викладають в соціальні мережі відео і фотографії. Це свідчить лише про одне – ця «спецоперація» не спрацювала і не спрацює. Під усіма прямими ефірами на сторінках Facebook під кримськотатарськими прізвищами та іменами масово пишуть негативні і провокаційні коментарі, пишуть «тролі» і боти. Це дає всі підстави вважати, що йде спланована поруч силових структур операція проти активістів», – відзначають в «Кримській солідарності».

Активісти повідомляють, що силовики всім присутнім, у яких відбирали паспортні дані, задавали одні і ті ж питання: «З якою метою ви тут знаходитеся? Як прокоментуєте інформацію, що надійшла про «наявність зброї» в громадській їдальні, розташованій за цією адресою?».

На кожного учасника зборів персонально складалася пояснювальна, куди заносилися всі дані. При цьому активісти, посилаючись на статтю 51 Конституції РФ, яка де-факто діє в Криму, відмовлялися свідчити проти себе.

Адвокат Еміль Курбедінов, коментуючи сьогоднішні події, не виключив, що всі зібрані силовиками пояснювальні ляжуть в основу яких-небудь адміністративних справ проти активістів.

Близько 18.30 (17:30 за Києвом) всіх активістів випустили з приміщення. Інформація про наявність зброї на місці зборів «Кримської солідарності» не підтвердилася.

Нагадаємо, 9 квітня 2016 року в Севастополі Кримська контактна група з прав людини вперше організувала зустріч всіх сімей кримських мусульман, заарештованих російськими силовиками в окупованому Криму, та їхніх адвокатів. У травні 2016 роки родичі політв’язнів оголосили, що створюють громадське об’єднання «Кримська солідарність». Пізніше об’єднання стало відкритим не тільки для родичів обвинувачених у приналежності до організації «Хізб ут-Тахрір», а й для сімей інших політв’язнів Криму, а також викрадених і зниклих мусульман.