У Манафорта в Україні був «тіньовий уряд» і вплив у кожному міністерстві – розслідування The Atlantic

Корупція

Колишній політтехнолог і радник екс-президента Віктора Януковича Пол Манафорт в період його роботи в Україні мав «тіньовий уряд» і вплив на кожне міністерство тодішнього Кабміну.

Про це йдеться у розслідуванні, опублікованому The Atlantic за авторства Френка Фоера – американського публіциста і автора розслідувань про Манафорта, передає Центр журналістських розслідувань.

Як зазначає Фоер, про такий вплив Манафорта на український істеблішмент заявляв один з його заступників і партнер по бізнесу Рік Гейтс, говорячи про групу лобістів часів Януковича з Вашингтона.

«Ви маєте розуміти, що ми працюємо в Україні довгий час, і у Пола є ціла окрема тіньова урядова структура … У кожному міністерстві він мав свою людину», – заявив Гейтс.

Як зазначає автор розслідування, «лише невелика групка американських нафтовиків могла стверджувати, що коли-небудь мала такий вплив в іншій державі».

Фоер зазначає, що Манафорт майже 10 років «розраховував у першу чергу лише на одного клієнта, надзвичайно прибуткового» – Януковича.

«Він був головним політичним стратегом для людини, яка стала президентом України, з яким він розвинув дуже особисті стосунки. Манафорт плавав голим зі своїм босом після відвідування лазні, грав у теніс разом з ним у маєтку (Межигір’ї), заявляючи потім, що «звичайно, дозволив йому перемогти», і виступав в якості арбітра влади», – пише Фоер.

За його словами, коли Манафорт почав працювати з Януковичем, «люди уникали його, він був радіоактивним».

Очевидно, що до перетворення Януковича Манафорт мав безпосередній стосунок.

«Він доглядав за ним … Янукович і Манафорт стали подібними. Він (Манафорт) змушував Януковича носити ті ж костюми, що і він, і зачісувати волосся назад, як і він. Янукович був «дерев’яним» – публічно і наодинці, але Манафорт навчив його посміхатися і розмовляти. Він зробив це спокійно, «з заднього сидіння», зробив це дуже елегантно», – пише Фоер.

Автор розслідування зазначає, що після перемоги «Партії регіонів» на парламентських виборах «олігархи, які фінансували її, з величезною повагою ставилися до Манафорта», оплачуючи його послуги – попри те, що суми, які він просив, були більші за ті, що Манафорт отримував до роботи в Україні.

Після перемоги Януковича на виборах у 2010 році Манафорт отримав «привілеї» – з’являтися в кабінетах влади у будь-який час.

«З тим, як Янукович зміцнювався у президентському кріслі, він все більше відмежовувався від радників. Манафорт при цьому знав, як на нього впливати. Колишній прес-секретар глави МЗС Олег Волошин розповів, що міністр (Костянтин Грищенко – ред.) врешті-решт звернувся до Манафорта з проханням повідомити і аргументувати Януковичу зовнішньополітичні пріоритети від його імені. «Янукович послухає його, тоді як наші аргументи будуть проігноровані», сказав Волошин», – зазначає Фоер.

Як повідомлялося, 27 травня 2016 року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав в НАБУ пакет документів, що свідчать як про одноразових, так і про систематичні виплати Партією регіонів готівки ряду українських чиновників. НАБУ почало розслідування по документам «чорної бухгалтерії» Партії регіонів на підставі заяви Тріпак. НАБУ підтвердило наявність імені Манафорта серед списків «чорної бухгалтерії» ПР, згідно з якими він отримав 12,7 млн ​​доларів.

У США Міністерство юстиції та ФБР почали розслідування діяльності фірми екс-радника кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта і його можливих зв’язків з корупцією в Україні під час правління екс-президента Віктора Януковича.

За інформацією Newsweek президент РФ Володимир Путін провів таємну зустріч із біглим президентом України Віктором Януковичем щоб з’ясувати інформацію про докази отримання політтехнологом Полом Манафортом майже 13 млн доларів з «чорної каси» ПР.

21 березня 2017 року народний депутат Сергій Лещенко представив документи, які, за його словами, розкривають механізм отримання Полом Манафортом коштів з «чорної каси» Партії регіонів. На думку Лещенка, виплати на користь Манафорта здійснювалися з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації, зокрема – через фінансовий рахунок офшорної компанії в Киргизстані.