«Новоолексіївського терориста» на Херсонщині засудили до 15 років позбавлення волі

Новини
Фото: investigator.org.ua

31 січня Генічеський районний суд засудив так званого «новоолексіївського терориста» до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Внаслідок здійсненого групою зловмисників теракту – вибуху автомобіля –  у квітні 2016 року загинула людина, ще шестеро отримали поранення.

Обвинувачення вимагало визначити покарання підсудному у вигляді довічного ув’язнення, повідомляє кореспондент  Центру журналістських розслідувань.

“Прокурор вимагав для обвинуваченого довічного позбавлення волі, але суд прийняв рішення про 15 років. Законність рішення прокуратурою буде вивчено, буде прийнято рішення щодо можливого оскарження”, – повідомила Анна Чернявська, прес-секретар прокуратури Херсонської області.

Вперше у практиці Генічеського райсуду справа розглядалась за участі присяжних.

Під час досудового слідства було встановлено, що зловмисник – виконавець теракту, а не організатор. У суді він зізнався, що вказівки надходили з Росії. За даними матеріалів слідства, співучасник злочину, який перебуває у розшуку, з метою професійної підготовки та отримання навичок із виготовлення та застосування саморобних вибухових пристроїв, із аеропорту Сімферополь  відбув до Мурманська РФ, де з 23 лютого по 16 березня 2016 року проходив відповідне навчання. 

14 квітня 2016 року о 13 год. 30 хв. підсудний та співучасник теракту, неподалік залізничного вокзалу с.Новоолексіївка, поруч з кафе «Дружба» привели у дію вибуховий пристрій, закладений у заздалегідь придбаному в Одеській області автомобіль ВАЗ-2101. 

Внаслідок теракту загинув один перехожий, а шестеро отримали поранення. 

У травні 2016 року спікер СБУ Олена Гітлянська повідомила, що одним з організаторів і виконавців терористичного акту, що стався 14 квітня в Новоалексіївці, є житель Ізмаїла Микола Іоргов, який діяв за вказівкою спецслужб Росії. Його оголосили в розшук.