Мін’юст запустив Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів

Новини
Міністр юстиції України Павло Петренко

Мін’юст України в понеділок, 5 лютого, запустив Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів, в якому є вже понад 75 тисяч електронних записів про боржників, включаючи депутатів, екс-міністрів, представників органів центральної виконавчої влади та силовиків.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко на прес-конференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Саме зараз хочу, щоб ви стали свідками публічного запуску реєстру боржників, які фактично більше трьох місяців мають борг по сплаті аліментів. У цьому реєстрі вже понад 75 тисяч електронних записів за такими боржникам. Він зручний в користуванні, можна знайти за прізвищем, датою народження людину, яка має борг по сплаті аліментів», – сказав Петренко.

За його словами, в реєстрі «є і депутати, і колишні міністри, і представники органів центральної виконавчої влади, і місцевої влади, і силовиків».

«Привернення уваги до цього реєстру з боку журналістів буде серйозним превентивним засобом для того щоб вони (боржники – ред.) пішли і заплатили борг своїм дітям», – зазначив міністр.

Він також нагадав, що 6 лютого набуває чинності закон, який підвищує відповідальність злісних неплатників аліментів, які не зможуть виїхати за межі України і управляти транспортом.

«Із завтрашнього дня починає працювати спрощена процедура заборони виїзду за кордон для тих батьків, які є злісними неплатниками аліментів, тобто ті, хто більше шести місяців сукупно не платять аліменти своїй дитині», – розповів Петренко.

За його словами, неплатників аліментів, відповідно до закону, тимчасово, поки вони не виконають своє зобов’язання і не погасять заборгованість перед дитиною, будуть позбавляти прав керувати транспортним засобом, використовувати вогнепальну, мисливську, пневматичну зброю.

Міністр пояснив, що в разі, якщо неплатник аліментів не має матеріального майна або офіційного доходу і накопичує борг з виплати аліментів, державний виконавець відтепер має право складати протокол і направляти його в суд для застосування до такої особи адміністративної відповідальності у вигляді суспільно-корисних робіт, а зароблені там гроші будуть перераховуватися дитині.

Петренко також зазначив, що неплатники аліментів тимчасово втрачають право давати згоду іншому з батьків на виїзд дитини, який живе з одним з батьків, на короткий термін за кордон на навчання або лікування.

Міністр також повідомив, що для реалізації закону створено автоматизований обмін інформацією між Мін’юстом і МВС.

7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7277 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який посилює відповідальність за невиплату аліментів. 4 січня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав цей закон. Він вступає в силу через місяць після публікації за винятком деяких положень.