Сенцов в колонії РФ має проблеми зі здоров’ям – правозахисниця

Новини
Олег Сенцов Фото: Facebook Тетяна Щур

Незаконно засуджений в РФ український режисер, кримчанин Олег Сенцов, який знаходиться у виправній колонії № 8 в місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу Росії, має проблеми зі здоров’ям.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook російська правозахисниця, журналістка Зоя Светова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Отримала лист від Олега Сенцова. У нього все по старому … Настрій стабільний. Відчуває себе не дуже. Температура на вулиці 20 градусів морозу. Сніг лежить вже три місяці», – написала Светова.

За її словами, Сенцов читає по дві книги на тиждень, а також вивчив англійську мову, проте практикувати її в ямальський зоні ні з ким.

Светова також закликала писати листи українському режисерові в колонію, хоча відповідати він буде рідко. «Сидить він важко. У всякому разі, психологічно йому там важко. Мені так здається. Суто моя особиста думка», – зазначила вона.

«А взагалі то, що він як і раніше сидить там, також, як і інші невинні українці, зокрема, – ганьба нам усім. Треба вимагати і від нашої влади і від української і від західної, щоб їх випустили», – додала правозахисниця.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ).

У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ), відому під назвою «Білий ведмідь».

В листопаді 2017 року адвокат українця Дмитро Дінзе, який відвідав його у виправній колонії, повідомив, що Сенцов за час знаходження в різних колоніях РФ, а також на етапах, погано харчувався, сильно схуд, що призвело до погіршення здоров’я. У Сенцова почалися проблеми з серцем.