У корейському Пхенчхані відкриваються XXIII зимові Олімпійські ігри

Новини
Фото: Twitter НОК України

У Пхенчхані (Південна Корея) в п’ятницю, 9 лютого, відкриваються XXIII зимові Олімпійські ігри, на яких протягом 16 змагальних днів буде розіграно 102 комплекти медалей в 15 видах спорту.

Офіційна церемонія відкриття Ігор-2018 почнеться о 13:00 за київським часом на Олімпійському стадіоні, що вміщає близько 35 тисяч глядачів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

Олімпіада пройде з 9 по 25 лютого, хоча попередні змагання стартували ще в 8 лютого, а перші медалі будуть вручені 10 лютого.

У Пхенчхані вперше в історії зимових Олімпійських ігор учасники розіграють понад 100 комплектів нагород. У програмі Ігор з’явилися нові дисципліни: дабл-мікст в керлінгу, біг-ейр в сноуборді, мас-старт в ковзанярському спорті і змішаний командний турнір в гірськолижному спорті.

На Олімпіаді пройдуть змагання з біатлону, бобслею, гірськолижного спорту, керлінгу, ковзанярському спорту, лижного двоборства, лижних гонок, стрибків на лижах з трампліна, санному спорту, скелетону, сноубордингу, фігурного катання, фрістайлу, хокею з шайбою і шорт-треку.

Всього на Олімпійських іграх-2018 виступлять понад 2500 атлетів з 92 країн. Вперше в зимовій Олімпіаді візьмуть участь спортсмени з Косово, Малайзії, Нігерії, Сінгапуру, Еквадору та Еритреї.

При цьому Олімпійський комітет РФ рішенням виконкому Міжнародного олімпійського комітету (МОЄ) був дискваліфікований через допінговий скандал, тому російські спортсмени, допущені до змагань, виступлять на Іграх під прапором МОК в складі команди «Олімпійські атлети з Росії».

Україну на Іграх представлять 33 атлета в 9-ти з 15-ти видів спорту: в біатлоні (11), фігурному катанні (4), санному спорті (6), фрістайлі (3), лижних гонках (4), гірськолижний спорт (2 ) сноубординг (1), скелетоні (1) і лижне двоборство (1).

БІАТЛОН – Юлія Джима, Олена Підгрушна, Валентина Семеренко, Віта Семеренко, Анастасія Меркушина, Ірина Варвинець, Сергій Семенов, Артем Прима, Дмитро Підручний, Володимир Сємаков, Артем Тищенко.
ФІГУРНЕ КАТАННЯ – Олександра Назарова – Максим Нікітін (танці на льоду), Анна Хниченкова (одиночне катання), Ярослав Паніот (одиночне катання).
САННИЙ СПОРТ – Олена Стецків (одиночка), Олена Шхумова (одиночка), Андрій Мандзій (одиночка), Антон Дукач (одиночка), Роман Захарків – Олександр Оболончик (двійка).
ФРІСТАЙЛ- Олександр Абраменко (акробатика), Ольга Полюк (акробатика), Тетяна Петрова (могул).
ЛИЖНІ ГОНКИ – Тетяна Антипенко, Марина Анцибор, Олексій Красовський, Андрій Орлик.
ГІРСЬКОЛИЖНИЙ СПОРТ – Іван Ковбаснюк, Ольга Книш.
СНОУБОРДИНГ – Аннамарі Данча.
СКЕЛЕТОН – Владислав Гераскевич.
ЛИЖНЕ ДВОБОРСТВО – Віктор Пасічник.

Пхенчхан одержав право на проведення зимової Олімпіади 2018 року на 123-ій сесії МОК в Дурбані (ПАР), випередивши при голосуванні кандидатури Мюнхена (Німеччина) і Ансі (Франція). Талісманом Ігор став білий тигр Сухоран.

9-18 березня в Пхенчхані відбудуться зимові Паралімпійські ігри.

Зимові Олімпійські ігри 2022 року пройдуть в Пекіні (Китай).