Частина об’єктів Ханського палацу в Бахчисараї через «реставрацію» втратили автентичнісь – Чубаров

Новини
Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

В результаті проведення окупантами так званої «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї окремі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд. До Криму необхідно направити під егідою ЮНЕСКО міжнародну команду фахівців в сфері охорони культурних пам’яток.

Про це глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив виданню Крим.Реаліі на засіданні виконавчого комітету Всесвінього конгресу кримських татар (СКТТ), який в суботу, 10 лютого, пройшов в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ситуація зі знищенням Ханського палацу важка – будівельні роботи на його території розширилися. Наші фахівці кажуть, що, наприклад, Ханська мечеть вже знаходиться в тому стані, коли доводиться говорити про втрату автентичності. Така ж загроза нависла над головним корпусом Ханського палацу», – сказав Чубаров, який також є президентом ВККТ.

Він також зазначив, що, незважаючи на міжнародний тиск і увагу з боку ЮНЕСКО, вплинути на ситуацію поки не вдається.

Голова Меджлісу, президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров Фото: qha.com.ua

«Все, що ми робимо в Україні і на міжнародній арені, поки не зупиняє окупантів. Ми плануємо ряд заходів, в тому числі в Парижі і ЮНЕСКО, щоб ще раз натиснути на агресора. Ми також спробуємо відправити до Криму міжнародних фахівців у сфері охорони культурних пам’яток, щоб вони на місці оцінили наслідки руйнувань», – додав глава Меджлісу.

Він підкреслив, що в рамках національної комісії України у справах ЮНЕСКО формується міжнародна група юристів.

«Вони будуть проводити розслідування з метою притягнення до відповідальності тих, хто руйнує цей пам’ятник культури», – зазначив Чубаров.

Як повідомляє агентство QHA, виконком ВККТ вирішив звернутися від імені Конгресу до президента Туреччини Раджепа Ердогана із закликом сприяти в припиненні знищення Ханського палацу, а також з проханням відправити до Криму групу фахівців з Туреччини для аналізу ситуації з Хан-сараєм.

Засідання виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар, 10 лютого 2018 р Фото: qha.com.ua

Як було повідомлено в ході засідання, вже підготовлена розширена доповідь про нинішню ситуацію з ханським палацом російською та англійською мовами, яка найближчим часом також буде перекладена турецькою мовою.

ВККТ також має намір звернутися до українських та кримськотатарських діячів культури із закликом взяти участь в інформаційній кампанії щодо захисту Хан-Сарая від руйнування.

Раніше колишній глава комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян, кримський активіст Едем Дудаков повідомив, що черепицю і дерев’яні балки, зняті в результаті «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї, виявили на території пам’ятки архітектури Зинджирли-медресе.

За інформацією активіста, під час «реконструкції» дерев’яні балки Ханського палацу знищили. Частину розпиляли, а частину – відвезли. Крім того, за даними Дудакова, російська фірма-підрядник «Атта-груп», яка виконує «реставрацію», планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року з’ясувалось, що затіяна кримською «владою» дорога реконструкція фактично знищує Ханський палац у Бахчисараї. Всі роботи, які йдуть прискореними темпами, виконують не фахівці-реставратори, а звичайні робочі, які використовують методи, матеріали та інструменти, які руйнують первісний вигляд музею.

5 листопада 2017 року Мінкультури України висловило рішучий протест діям окупаційної «влади» Криму в зв’язку з проведенням незаконних робіт на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника, які руйнують Ханський палац.

Кримські юристи та адвокати заявили про намір почати юридичну кампанію із захисту Ханського палацу в окупованому Бахчисараї,  якому загрожує райнація через нефахову та неузгоджену з ЮНЕСКО «реставрацію».

Ханський палац у Бахчисараї – пам’ятник історії і культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Палац входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника. Ханський палац знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи включення до списку всесвітньої спадщини. Досьє і заявка на включення в список були подані ще в 2012 році.