У Бахчисараї окупанти під виглядом реконструкції знищують Ханський палац – журналіст

Новини
Фото: Facebook Осман Пашаев

В окупованому Криму затіяна кримською «владою» дорога реконструкція фактично знищує Ханський палац у Бахчисараї – пам’ятник культури початку XVI-XVIII століть, який знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО. Всі роботи, які йдуть прискореними темпами, виконують не фахівці-реставратори, а звичайні робочі, які використовують методи, матеріали та інструменти, які руйнують первісний вигляд музею.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook журналіст Осман Пашаєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«Під приводом підготовки до сторіччя музей був закритий 4 дня. Фотографувати не можна. З усіх боків стоїть охорона, як в зоні. З Біюк Хан Джамі (Велика Ханська мечеть – ред.) зняли не тільки всю черепицю (її просто скинули і мають намір вивезти на Чуфут-Кале), зняли старовинні дубові балки під приводом їх псування жучком. Балки величезні, товсті. А з них всюди стирчать ковані цвяхи. Поки знімали балки автокраном, на фасаді пошкодили розпису 18-го століття», – написав Пашаєв.

Фото: Facebook Осман Пашаев

Він також опублікував фотографії того, як проходить «реконструкція» Ханського палацу.

За словами Пашаєва, весь його фасад з боку вулиці помили, використовуючи потужну мийку Karcher, в результаті чого по ньому пішли тріщини і прямо поблизу входу біля воріт штукатурка обвалилася до самих каменів так, що було видно кладку. Цю дірку терміново замазали цементом, і весь фасад покрили сучасної фарбою і шпаклівкою.

Фото: Facebook Осман Пашаев

«Олександрівський фонтан мили Керхером! Шматки обвалилися, вони їх замазали і зараз фарбують сучасної фарбою в білий колір. Катерининську милю також помили щавлевою кислотою і Керхером, літери обсипалися. Всі розписи на фасадах терміново підмальовувати звичайні робочі! Про реставраторів не йдеться взагалі. Замість зруйнованої в Перському саду стіни заливають бетон», – додав журналіст.

Фото: Facebook Осман Пашаев

Він вказав, що за проектом реконструкції навколо частини палацу ставлять металоконструкцію з навісом, під яким повинні потім перекладати дах самих приміщень залу Дивану, Золотого кабінету і іншого.

Фото: Facebook Осман Пашаев

«Але ця конструкція просто жахлива – це тисячі тонн заліза, арматури, щебеню та бетону! Тяжкість навколо будівлі палацу величезна, а коли будуть розбирати цю конструкцію – палац впаде просто. Але йдуть розмови, що ця конструкція на 20 років, а потім закінчаться гроші (до речі, вже скінчилися ці більш 100 мільйонів (рублів – ред.), збираються Путіна зазивати на століття, щоб ще грошей дав). Фонтани палацу миють щавлевої кислотою. На наших очах руйнується палац», – зазначив Пашаєв.

Фото: Facebook Осман Пашаев

Нагадаємо, в серпні 2016 року голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв висловив побоювання, що від запропонованих кримськими «владою» методів реконструкції Ханського палацу в Бахчисараї, в якому в 2015 році почав протікати і обвалюватися дах, може постраждати пам’ятник архітектури, що згодом призведе до його знищення.

У жовтні 2016 року понад 220 об’єктів на території окупованих Криму і Севастополя, включаючи Ханський палац у Бахчисараї, розпорядженням прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва були внесені до переліку культурних об’єктів федерального значення Росії.

У грудні 2016 року представники Мінкультури України заявили, що рішення окупаційних «влади» Криму побудувати навіс над Ханським палацом у Бахчисараї може привести до руйнування унікальної пам’ятки. Вони вказали, що роботи виконують не спеціалізовані організації, а звичайні будівельні компанії, які не займаються реставрацією пам’ятників. У зв’язку з цим Мінкульт висловив протест діям окупаційної влади Криму і зажадав відмовитися від «реалізації сумнівного будівельного проекту на пам’ятці архітектури початку ХVІ-ХVІІІ ст.» і припинити будь-які дії і роботи на об’єктах культурної спадщини, які знаходяться на території півострова, що не були узгоджені з державними органами України.

У вересні 2017 роки так званий «Госкомрегістр» Криму зареєстрував право власності на 32 об’єктів нерухомості Ханського палацу в Бахчисараї за «Республікою Крим».

Ханський палац у Бахчисараї – пам’ятник історії і культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Палац входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника. Ханський палац знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи включення до списку всесвітньої спадщини. Досьє і заявка на включення в список були подані ще в 2012 році.