У Держприкордонслужбі України пояснили, чому РФ зняла блокпости поблизу пунктів пропуску на адмінкордоні

Новини

Російські прикордонники знімають блокпости на адмінкордоні з окупованим Кримом з метою приведення системи контролю на ній до стандартів, які існують на інших ділянках кордону країни-окупанта.

Про це повідомив помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на УНН.

«Блокпости, які стояли безпосередньо на адмінграніце, вони знімають і залишають систему відеоспостереження, і будують пункти пропуску на окупованій території і зміцнюють їх. Фактично вони призводять систему контролю на адмінграніце до тих стандартів, які є у них на інших, так званих мирних ділянках кордону. Прибираючи так звані блокпости, російська сторона хоче показати, що тут проходить їх межа, така ж, як і в інших місцях», – зазначив він.

Відтепер при перетині адміністративного кордону з окупованим українським півостровом громадяни будуть проходити менше позицій, їх будуть менше зупиняти.

Раніше при в’їзді в Крим або виїзді з нього подорожують могли додатково зупиняти на цих блокпостах.

«Тепер, умовно кажучи, при перетині цієї ділянки, у громадян, які їдуть до Криму або виїжджають звідти, буде менше позицій, де їх будуть зупиняти. Раніше могли бути додаткові зупинки на цих блокпостах, а тепер вони будуть відразу слідувати на пункти пропуску окупантів на півострові», – розповів журналістам Олег Слободян.

Восени минулого року російська прикордонна служба почала зводити на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю інженерне загородження довжиною близько 50 кілометрів.

Висота огорожі над землею складе 2,1 метра, заглиблення в грунт – 0,3 метра. Роботи мають завершити навесні 2018 року.

Облаштування загородження обійдеться окупантам більш ніж в 200 млн рублів (понад 3 млн доларів). Згідно розміщеної документації, конструкція забору повинна забезпечувати високу міцність, довговічність і економічність в експлуатації. Гарантійний термін експлуатації на інженерне загородження і додаткове обладнання до нього – не менше 10 років, причому обмовляється, що конструкції повинні бути стійкі до складних кліматичних умов (в тому числі вологості до 98% і температурі повітря до плюс 65 градусів).