Рейди для виявлення нелегальних перевізників біля КПВВ окупованого Криму відтепер будуть постійними

Новини

Рейди для виявлення нелегальних перевізників в районах наближених до КПВВ на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом відтепер будуть постійними.

Таке рішення було прийнято на засіданні в представництві президента України в АРК, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ці рейди будуть на постійній основі. Заплановані заходи на КПВВ «Чонгар», там є транспортний вузол Новоолексіївка. Там не має жодного легального перевізника як і на КПВВ «Каланчак». Більш того на Чонгарі є так зване банд-угруповання пасажирських перевізників, що не мають жодного документа на права перевезення пасажирів», – повідомив перший заступник представника президента України в АРК Ізет Гданов.

В нараді взяли участь керівництво Головного управління СБУ в АРК, Азово-Чорноморського регіонального управління ДПС України, Головного управління Національної поліції в Херсонській області, Чорноморського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки, Генічеської та Каланчацької районних державних адміністрацій, представники Херсонської обласної державної адміністрації, Управління СБУ в Херсонській області, Головного управління Національної поліції в АРК та м. Севастополі.

Ще минулого року Центр журналістських розслідувань розповідав про про монополію на підступах до пункту пропуску Чонгар, яку тримає, так зване Вірменське угрупування – група перевізників, яку ідентифікують за етнічною ознакою – між собою вони розмовляють вірменською мовою. Окрім послуги транспорту, водії пропонують й обмін валют. Нарешті проблему помітили й правоохоронці.

«Представники СБУ заявили, що така система має усі ознаки організованої злочинності, та вже призвела до задокументованих широкомасштабних корупційних ризиків у діяльності органів виконавчої влади та державного контролю, та водночас становить в умовах російської агресії, що триває, істотні контррозвідувальні й безпекові ризики», – повідомив Ізет Гданов.

За пропозицією ГУ СБУ в АРК, підтриманої Представництвом Президента України в АРК, було вирішено утворити міжвідомчу робочу групу у сфері протидії відповдіним ризикам, пов’язаним із нелегальними перевезеннями з/на тимчасово окуповану територію України та взяти на постійний контроль ситуацію з нелегальними перевізниками.

Окрім цього за підсумками наради було досягнуто домовленостей щодо необхідності створення Херсонською облдержадміністрацією в тижневий термін концепції формування сучасної транспортної мережі в районах, які межують з тимчасово окупованої територією України в Криму, із наступним невідкладним оголошенням конкурсів на відповідні внутріобласні та внутрірайонні маршрути.

«Обласна влада має організувати легальне пасажирське сполучення. А ми будемо перевіряти їх діяльність адже це питання національної безпеки – це адміністративна межа з тимчасово окупованим Кримом», – додав Ізет Гданов.

Нагадаємо, що 12 лютого відбувся спільний рейд представництва президента України в АРК, СБУ в АРК, ДФС, Укртрансбезпека, ГУНП області з перевірки докіменітві перевізників до\з КПВВ Каланчак. За результатами перевірки виявлено, що всі перевізники працюють не легально.