В Україні 26 лютого стане Днем опору Криму російській окупації – Джепарова

Новини
Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

В Україні 26 лютого має офіційно стати Днем опору Криму окупації Росією. В Адміністрації президента розглядається питання підписання відповідного указу.

Про це заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джепарова у вівторок, 20 лютого, на прес-конференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми вважаємо, що цей день повинен офіційно бути Днем опору Криму російській окупації, відповідний документ в минулому році від Кабміну пішов до Адміністрації президента. Зараз розглядається питання підписання відповідного указу (президента – ред.) для того, щоб цей день був офіційно Днем опору Криму Російській Федерації», – сказала Джепарова.

За її словами, утвердження Дня опору Криму окупації РФ стане противагою російській пропаганді, яка стверджує, що всі жителі півострова підтримали незаконні дії Росії.

«Це важливо тому, що російська пропаганда активно намагається довести, що був так званий «референдум», що опору немає, що є щасливе життя і що всі люди в Криму налаштовані проросійськи. І намагаються переконати в цьому весь світ. Однозначно, що це не є правда, це спотворення реальності, в якій живуть люди, які чинять опір, і їх багато», – зазначила перший заступник міністра.

1-й заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джепарова Фото: Youtube Укрінформ

Вона зазначила, що про триваючий опір російської окупації свідчить щомісячне збільшення кількості політв’язнів в Криму.

«Ми їх називаємо в’язні Кремля, в’язні совісті саме тому, що люди не погоджуються приймати російську дійсність», – пояснила Джепарова.

Вона додала, що на сьогодні вже налічується 64 кримчанина, які є політичним в’язнями. Вони стали жертвами російської окупації і переслідуються через свою позицію: утримуються в СІЗО або отримали вже вироки.

Ці люди стали символами опору в Криму, сказала Джепарова.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов.

27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцямибез розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.

16 березня в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум«, за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито роголосували за приєднання Криму до Росії.