ЄС згорнув проект модернізації кордону з Україною через корупцію – Reuters

Новини
Український КПП Рава-Руська на кордоні з Польщею Фото: Reuters

Євросоюз згортає проект модернізації контрольно-пропускних пунктів на східному кордоні з Україною через сумніви в «здатності Києва проводити реформи в обмін на мільярди європейської допомоги».

Про це повідомляє агентство Reuters, передає Центр журналістських розслідувань.

Проект з модернізації шести українських КПП на східному кордоні ЄС був запущений в 2014 році після того, як Євросоюз підтримав Україну під час подій, пов’язаних з незаконною окупацією Криму Росією.

Проект був спрямований на сприяння інтеграції української економіки зі своїми сусідами з ЄС шляхом побудови або модернізації контрольних пунктів на кордонах з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією. Планувалося, що модернізація допоможе скоротити час перетину кордону і вдосконалює митні процедури.

Однак до кінця 2017 роки жоден з шести контрольно-пропускних пунктів так і не був модернізований, хоча ЄС надав фінансування на суму 29,2 млн євро.

Як пише агентство з посиланням на внутрішню інформацію уряду України і листування між Європейською комісією та українською владою, проект закрили після низки затримок, помилок і перевитрати коштів за участю місцевих чиновників і підрядників.

«Після нашої оцінки ми прийшли до висновку, що проекти не можуть бути завершені вчасно. Шість проектів зараз готуються до закриття, а невикористані гроші повернуться», – сказав Reuters представник ЄС.

Один з високопоставлених європейських дипломатів, що займається питаннями відносин з Україною, заявив: «Існує певна втома в Україні. Люди розгнівані через відсутність реформ, особливо в боротьбі з корупцією». При цьому він додав, що ЄС буде продовжувати підтримувати країну.

У свою чергу Державна фіскальна служба заявила, що серед причин невиконання проекту були зміна персоналу всередині служби, а також тривалий час, необхідний для оформлення контрактів та отримання схвалення.

Колишній глава ДФС Роман Насиров незадовго до свого зняття з посади 31 січня заявив агентству, що реалізація проектів модернізації КПП ускладнюється тим, що в Україні часом неможливо забезпечити необхідне співфінансування.

Зупинене будівництво на КПП «Дяківці» на кордоні з Румунією 15 липня 2016 р Фото: hertsa.info

Reuters зазначає, що відповідно до онлайн-реєстру державних контрактів, найбільший контракт на два КПП на кордоні з Румунією отримала фірма «Енергомонтажвентиляція», яка спеціалізується на установці вентиляційних агрегатів і не мала ніякого досвіду отримання державних тендерів на будівництво.

Фінансовий директор «Енергомонтажвентиляція» Сергій Романенко в жовтні 2017 року року звинуватив чиновників України та ЄС в перешкоджанні завершенню робіт на двох КПП.
«Контрольно-пропускні пункти «Дяківці» і «Красноїльськ» виконані на 80-85%, але на сьогоднішній день ми не отримали ні копійки», – сказав він.

ДФС повідомила, що не заплатила «Енергомонтажвентиляції», оскільки компанія не надала документи, що підтверджують завершення роботи.

Зупинене будівництво на КПП «Дяківці» на кордоні з Румунією 15 липня 2016 р Фото: hertsa.info

Судові документи показують, що компанія зареєструвала і програла позов в минулому році проти ДФС за несплату коштів, які, на думку фірми, є борго за роботу на контрольних пунктах. ДФС підтвердила, що підрядник програв суд, але не надала додаткової інформації.

Як повідомлялось, 23 січня 2018 року колишній віце-президент США Джозеф Байден, виступаючи в Раді з міжнародних відносин США, заявив, що корупція залишається найбільшою проблемою України і рекомендував адміністрації Дональда Трампа уважно стежити за тим, що говорять і мовчать представники української влади, а також перевіряти, як вони виконують свої обіцянки.