Порошенко дає свідчення в суді у справі про держзраду Януковича (трансляція)

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко в середу, 21 лютого, дає свідчення в Оболонському райсуді Києва у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича.

Допит проводиться в режимі відеоконференції, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Порошенко дає свідчення, перебуваючи в Адміністрації президента на вулиці Банковій в Києві.

За рішенням суду, допит свідка триватиме з 14:00 до 15:30.

Будівля Оболонського райсуду знаходиться під посиленою охороною. Всі, хто в неї проходив, були піддані ретельному огляду. На вході в будівлю і на вході в зал були встановлено рамки металодетекторів.

Як повідомляє видання Українська правда, рішення про те, що президент буде давати свідчення по відеозв’язку, озвучив головуючий суддя Владислав Дев’ятко.

Він зазначив, що сторона звинувачення надала достатньо доказів того, щоб дозволити свідкові Порошенко свідчити дистанційно в режимі відеоконференції.

Тому, за його словами, суд прийняв рішення задовольнити клопотання сторони обвинувачення.

У свою чергу прокурор Руслан Кравченко додав, що у президента 21 лютого призначено міжнародні зустрічі і телефонні переговори, тому він попередив суд про можливі перервах під час допиту, для забезпечення повноцінної роботи президента.

Адвокат екс-президента Віктора Януковича Віталій Сердюк заявив, що не згоден на перерви і звернувся до суду з проханням перенести допит Порошенко.

Він зазначив, що у сторони захисту є понад 200 питань до чинного президента, який вона не встигне поставити, якщо будуть перерви в півторагодинну допиті свідка.

Суддя Дев’ятко запевнив, що у сторони захисту буде вдвічі більше часу для допиту президента, ніж у прокурорів, тому адвокати матимуть можливість задати Порошенко всі зазначені питання.

18 лютого Порошенко заявив, що вирішив брати участь у судовому засіданні з розгляду кримінальної провадження за обвинуваченням Януковича в зраді.

«Зло має бути покаране. І тому вперше в українській історії я прийняв рішення брати участь в судовому процесі. Безпрецедентно, коли президент особисто це робить. Але це – справа кожного з нас», – сказав глава держави.

Нагадаємо, 29 червня 2017 року Оболонський районний суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Януковича, якого звинувачують у державній зраді. Він обвинувачується в Україні в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (мова йде про пособника як одну з категорій співучасника злочину), ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч.1 ст.111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України.