СБУ просила РНБО внести Россотрудничество до санкційного списку, поки рішення немає

Новини
Фото: apostrophe.ua / Musiienko

Служба безпеки України неодноразово просила РНБО внести представництво Російського центру науки і культури (Росспівробітництво) до українського санкційного списку, але поки рішення щодо цієї організації немає.

Про це заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко в п’ятницю, 23 лютого, на брифінгу в Києві, відповідаючи на питання журналістів, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Якщо говорити про Россотрудничество, то у Служби безпеки України також є претензії до цієї організації. Нами неодноразово подавалися клопотання в РНБО на внесення цієї структури до санкційного списку», – сказав Віктор Кононенко.

Він уточнив, що спецслужба направляла листи в РНБО щодо Россотрудничество неодноразово протягом 2016-2017 років, проте вони «залишалися без розгляду, принаймі відповіді не було»

«Я особисто обговорював цю ситуацію з Олександром Валентиновичем Турчиновим (секретар РНБО – ред.), і ми дійшли згоди, що ми створимо спільну групу, яка цим питанням займеться», – зазначив заступник голови СБУ.

Нагадаємо, 19 вересня 2017 року народний депутат Ірина Фріз повідомила, що на розгляд Верховної Ради планують винести законопроект про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів від 1998 року, на підставі якого в Україні діють російські організації .

Вона також зазначила, що російське федеральне агентство «Росспівробітництво» має бути внесено до списку санкцій, як організація, яка створює загрозу національній безпеці України.

27 вересня 2017 року голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров заявив, що Меджлыс буде вимагати припинення діяльності російських організацій на території України, включаючи представництва «Россотрудничества».

Про методи і виконавців концепції «м’якої сили» Росії в Україні – представництво «Россотрудничества» і фонд «Русский мир» – читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань для програми Слідство.інфо «М’яка сила» і «Резиденти».