Дата засідання робочої групи щодо змін до закону про ВЕЗ «Крим» не призначена – секретаріат Комітету ВР

Новини

Друге засідання робочої групи з розробки проекту змін до закону про ВЕЗ «Крим» при Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики, яке було скасовано 16 лютого, ймовірно, не відбудеться і на цьому тижні. Голова Комітету ВРУ Ніна Южаніна запропонувала включити до складу групи нардепів – фахівців з інших питань, зокрема прав людини, оскільки закон стосується більш широкого кола питань, ніж податкові та митні. Фракції парламенту ще не подали своїх представників.

Про це кореспонденту Центру журналістських розслідувань повідомили в секретаріаті податкового комітету.

«Вчора (26 лютого – ред.) на засіданні погоджувальної ради голова Комітету Ніна Южаніна звернулася до фракцій Верховної Ради з пропозицією включити в робочу групу по закону про ВЕЗ «Крим» депутатів з різних фракцій – фахівців в різних областях, тому що закон стосується більш широкого кола ніж ті, якими займається податковий Комітет. Зокрема, прав людини, особистої безпеки громадян», – сказала Центру представниця секретаріату Комітету.

Вона додала, що поки жодна з фракцій не подала своїх кандидатів, тому засідання робочої групи щодо закону про ВЕЗ «Крим»  цього тижня «швидше за все, не буде», і рекомендувала стежити за анонсами подій на сайті Комітету.

«Питання, яке розглядається робочою групою – дуже важливе і болюче. Тому потрібні люди, які добре розбираються в цих питаннях, щоб не збиратися, аби тільки поговорити», – зазначила представниця секретаріату парламентського Комітету.

Нагадаємо, 18 січня 2018 року протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» було ухвалене за пропозицією народного депутата Рефата Чубарова після того, як з проекту №7163 була знята його поправка про скасування цього закону. До участі в робочій групі були запрошені представники громадських організацій з Криму, економічні експерти та правозахисники.

9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи.

Упродовж двох років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України із Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.