Рада не скасувала закон про фейкову ВЕЗ «Крим». Створять робочу групу за участі громадськості

Новини

Пункт Перехідних положень  законопроекту №7163, яким  передбачалось скасування закону про вільну економічну зону «Крим», вилучений із законопроекту про окупацію РФ території Донбасу. У Комітеті ВРУ з податкової та митної політики за тиждень створять  робочу групу щодо внесення змін або скасування закону про ВЕЗ «Крим».

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його словами, вдалося настояти на ухваленні протокольного доручення, згідно з яким за тиждень має бути створена робоча група за участі громадських організації для напрацювання відповідного законопроекту. 

«Переговорив з головою Комітету з питань податкової та митної політики Ніною Южаніної. Рівно через тиждень Комітет приступить до формування Робочої групи за участі представників громадських організацій та експертів», – повідомив Чубаров.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій доручив робочій групі розробити законопроект про вільну економічну зону «Крим».

«Паралельно я даю доручення робочій групі і Кабміну розробити законопроект і положення про вільну економічну зону. Це моє окреме доручення комітету», – сказав Парубій на засіданні після голосування по закону «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях », яким Рада визнала РФ державою-агресором, пише Інтерфакс-Україна.

Як заявив лідер Всеукраїнського правозахисного руху «Сила права» Андрій Сенченко заявив, що олігархи за допомогою підконтрольних народних депутатів у Верховній Раді блокують скасування закону про вільну економічну зону «Крим».

За його словами, «до питання збереження зрадницького закону про вільну економічну зону в окупованому Криму активно підключився екс-міністр фінансів – депутат від УДАРу Віктор Пинзеник».

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» президент України Петро Порошенко підписав 25 вересня 2014 року. Він передбачає безмитне переміщення в окупований Крим українських продуктів і товарів без сплати податків до державного бюджету України. Фейкова ВЕЗ у Криму дозволяє українським олігархам та дрібнішим підприємцям вести бізнес «на два фронти», не сплачуючи в український бюджет  ніяких податків – вони йдуть до бюджету анексованого Криму, який, водночас, знаходиться під санкціями ЄС та США.

За даними Державної фіскальної служби, наданих Центру журналістських розслідувань, з 27 вересня 2014 року по лютий 2015 року на територію анексованого Криму було поставлено товарів на суму у 526 млн. 339 тис. доларів США. За вісім місяців 2015 року з материкової частини України на півострів (ВЕЗ «Крим») було поставлено різних товарів загальною вартістю понад 610 мільйонів доларів.

20 вересня 2015 року в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом почалася акція Громадянської блокади поставок українських товарів на півострів, ініційована Меджлісом кримськотатарського народу. Тоді ж, за словами голови Меджлісу Рефата Чубарова, президент Петро Порошенко на зустрічі з ним і Мустафою Джемілєвим обіцяв найближчим часом внести в Раду законопроект про скасування ВЕЗ «Крим». Однак такий проект президентом внесений не був, а його розробкою зайнялось міністерство з питань тимчасово окупованих територій.

Єдиним міністерством, що узгодило законопроект МінТОТ про скасування закону про вільну економічну зону «Крим» без зауважень, є Мінрегіонбуд. Решта упродовж кількох місяців повертали проект із зауваженнями і запустили його на нове коло узгоджень.