Газова війна: Газпром розриває контракти з Нафтогазом, Єврокомісія закликає знайти рішення конфлікту

Новини

НАК «Нафтогаз України» не отримував від ПАТ «Газпром» будь-яких документів про наміри російської компанії розірвати договори за контрактами на поставку і транзит газу. Раніше глава правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з «Нафтогазом України» на поставку і транзит газу.

У той же час Єврокомісія закликає РФ і Україну негайно врегулювати газове питання відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, передає Центр журналістських розслідувань.

У ЄК також висловила побоювання щодо надійному транзиті газу з РФ до Європи.

«Поточна ситуація між «Газпромом» і «Нафтогазом України» щодо поставок газу з Росії на Україну викликає побоювання не тільки щодо поставок газу, але і, можливо, також транзиту газу в Євросоюз», – йдеться в заяві Єврокомісії.

Як заявив Міллер російським ЗМІ, таке рішення компанія прийняла після рішення Cтокгольмский арбітражу не в свою користь.

«Стокгольмський арбітраж, керуючись подвійними стандартами, прийняв асиметричне рішення за контрактами на поставку і транзит газу з НАК «Нафтогаз України». Таким чином, рішення арбітражу суттєво порушило баланс інтересів сторін за даними контрактами», – заявив глава правління.

«Арбітри аргументували своє рішення різким погіршенням стану української економіки. Ми категорично проти того, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми України. В такій ситуації продовження дії контрактів для «Газпрому» є економічно недоцільним і невигідним», – сказав він.

«Газпром» змушений негайно почати процедуру розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на поставку і транзит газу в Стокгольмському арбітражі», – додав Міллер.

Раніше компанія «Нафтогаз України» закликала українців економити газ через припинення поставок російського газу – зменшити температуру в приміщеннях.

Напередодні заступник глави МЗС України Олена Зеркаль заявила, що шантаж Газпрому не спрацює, а Україна офіційно попередила Євросоюз про відмову РФ виконувати рішення Стокгольмського арбітражу про транзит газу.

Раніше прес-служба ПАТ «Укртрансгаз» повідомила, що російський «Газпром» з початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, що відповідає б хоча б мінімальним умовам транзитного контракту.

Нагадаємо, Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому. За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром повинен оплатити 2.56 млрд доларів на користь Нафтогазу.