Колишня компанія Косюка в Криму поставила в Нацгвардію РФ і колонію продуктів майже на 2 млрд

Новини
Фото: Проект «Знак качества»

Товариство з обмеженою відповідальністю «М’ясокомбінат «Дружба народів», яке до лютого минулого року належало українському олігарху Юрію Косюку, стало великим постачальником продуктів харчування для силових відомств РФ. За чотири останніх місяці м’ясокомбінат поставив Нацгвардії Росії (Росгвардія) та Федеральній службі виконання покарань м’яса і м’ясних продуктів майже на 1,85 мільярда рублів.

Це випливає з документації держзамовлень, опублікованій на сайті Єдиної інформації системи в сфері закупівель РФ, передає Центр журналістських розслідувань.

ТОВ «М’ясокомбінат «Дружба народів», яке знаходиться в с.Петрівка Красногвардійського району Криму, з кінця 2017 уклало 41 контракт з Федеральною казенною установою «Московський центр матеріально-технічного забезпечення федеральної служби військ національної гвардії РФ» і з федеральним установою «Виправна колонія № 28 управління федеральної служби виконання покарань по Волгоградській області».

Сума контрактів посилання – 1 859 732 164 рублів.

В контрактах зазначено, що в Національну гвардію поставляли м’ясо курей, ковбаси, яйця курячі, сосиски, яловичину і консерви.

ФСВП закупила для колонії у Волгоградській області консерви «Щі з м’ясом індички», ікра кабачкова, яблучне пюре і плавлений сир.

Характерною особливістю цих держзакупівель є та, що багато з них були законтрактовані у передноворічні дні, включно з 31 грудня 2017 року. Як свідчить практика застосування корупційних схем в пост-радянських країнах, в останні тижні і дні року «гарячі» залишки коштів на казначейських рахунках держструктур і ДП «розпилюються» довіреними постачальниками товарів і послуг.

У матеріалі Центру журналістських розслідувань «Хто купив/віджав кримські активи Косюка?» повідомлялося, що мільярдера з ближнього кола президента України, ймовірно, обібрали мільярдери, близькі до президента Росії.

21 лютого 2017 року на сайті Лондонської фондової біржі холдинг Миронівський хлібопродукт (МХП) опублікував повідомлення про продаж своїх кримських активів – АТ «Дружба Народів Нова», АТ «Кримська фруктова компанія» і ТОВ «Дружба Народів», які були заведені на кіпрську субхолдингову компанію Raftan Holding Limited. Юрій Косюк згодом назвав продаж кримських агроактивів «отъемом», але відмовився назвати нового власника.

Нові засновники і бенефіціари АТ «Дружба народів Нова» і «Кримської фруктової компанії» у жодному відкритому реєстрі РФ не називаються. Новим власником активів МХП, як свідчать зміни в російському держреєстрі (ЕГРЮЛ), стало ТОВ «Керуюча компанія «Оптима-Фінанс». Його засновниками на сьогодні є Борис Кантеміров (частка в 100%) і ТОВ «РСХБ-фінанс» – дочірня компанія державного Російського сільськогосподарського банку. «Оптима-Фінанс» значиться засновником ТОВ «Дружба народів», яке, в свою чергу, заснувало ТОВ «М’ясокомбінат «Дружба народів» (99,9%) разом з «АТ «Дружба народів» і «РСХБ-фінанс».

Згідно із записами у російському держреєстрі, частки «Оптима-Фінанс» у ТОВ «М’ясокомбінат «Дружба народів» знаходяться у заставі, а заставоутримувачем вказано РСХБ. Ймовірно, що кримські активи Косюка були придбані за кредитні гроші державного банку РФ, який з 2014 року знаходиться під санкціями ЄС і США .