В Києві правоохоронці обшукали Ісламський культурний центр та підкинули заборонену літературу – муфтій Ісмагілов

Новини
Ісламський культурний центр у Києві Фото: islam.in.ua

В Києві співробітники СБУ, поліції та прокуратури вранці у вівторок, 6 березня, провели обшук у приміщенні Ісламського культурного центру (ІКЦ), під час якого підкинули, а потім нібито вилучили заборонену літературу.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні в 6:30 ранку СБУ, поліція та представник прокуратури зі своїми понятими, загальною кількістю приблизно 20 осіб приїхали з обшуком до Ісламського культурного центру в Києві, заблокувала як проїзд до мечеті, так і вхід до двору мечеті. На місці в ранковий час був присутній лише охоронець. Була пред’явлена постанова на обшук та на пошук літератури «що пропагує культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію»», – написав Ісмагілов.

За його словами, охоронцю заборонили здійснити телефонний дзвінок, покликати інших понятих, викликати співробітників Ісламського культурного центру.

«Компанія силовиків разом з понятими розділилась на кілька груп, а охоронець фізично міг знаходитись лише з однією групою. Поки він за вимогою відкривав бібліотеку та гімназію, інша група за допомогою лома виламали двері в книжкову крамницю і проводили там обшук без представників Ісламського культурного центру. Були підкинуті в книжкову крамницю та до вчительської кімнати у гімназії загальною кількістю вісім книжок, що потім пред’явили охоронцю як вилучені докази», – додав муфтій.

Він додав, що в цей же час відбувався обшук у квартирі відповідального за бібліотеку ІКЦ – шейха Таріка Сархана, де під морозильну камеру були підкинуті дві книжки, а потім вилучені та пред’явлені у якості доказів.

«Я таке спостерігав лише в окупованому Криму, коли до мечетей підкидували книжки, навіть підкидували на дворі біля туалету, а потім це пред’являли як докази правопорушення. Проте в Росії існує список забороненої літератури, а в Україні немає ніякого такого списку. Найгірші та найогидніші вчинки за методиками російського ФСБ, відтепер на постійно діючій основі в Україні! Я заявляю про системні переслідування мусульман України, адже такі обшуки менше ніж за рік відбуваються втрете. І підкидуються одні й ті ж самі книжки. Я ніколи не чув, щоб у когось окрім мусульман в культових спорудах проводились обшуки», – наголосив Ісмагілов.

В той же час прес-служба прокуратурі Києва повідомила, що обшуки в ІКЦ проводились у рамках розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за матеріалами Департаменту захисту національної державності СБУ «за фактом можливого розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості за ч.1 ст.300 КК України».

«В ході досудового розслідування 06.03.18 місцевою прокуратурою спільно зі співробітниками СБ України на підставі ухвал суду проведено обшуки у приміщеннях громадської організації та за місцем проживання фігурантів провадження на території м. Києва та м. Полтава. За результатами обшуків вилучено твори, які містять пропаганду культу насильства, жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію, що підтверджується висновками експертних досліджень, а також інші види літератури щодо яких буде призначено експертизи. Загальна кількість вилучених примірників складає близько 100 одиниць», – йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов разом з керівництвом ІКЦ та народними депутатами має намір провести 7 березня прес-конференцію в зв’язку з діями українських правоохоронців.