Суд заарештував Рубана на 2 місяці без права застави

Новини
Володимр Рубан в суді Фото: Ельдар Сарахман, УП

Шевченківський райсуд Києва в п’ятницю, 9 березня, обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 діб без визначення розміру застави керівнику Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимиру Рубану, який підозрюється СБУ в підготовці теракту з метою вбивства президента і інших державних діячів України.

Про це повідомляє видання Українська правда, передає Центр журналістських розслідувань.

Суддя Євген Мартинов ухвалив клопотання слідчого СБУ, узгоджене з військовою прокуратурою, задовольнити. Постанова може бути оскаржена протягом 5 днів.

Під вартою Рубан буде перебувати до 6 травня.

Адвокат Віталій Погосян заявив, що захист буде подавати апеляцію на рішення суду.

На судове засідання приїхала нардеп Надія Савченко, щоб підтримати Рубана.

Рубан заявив журналістам, що у нього «немає більшого ворога, ніж Медведчук». «Перестаньте мене з ним пов’язувати», – сказав він.

При цьому в ході судового засідання Рубан відкинув всі пред’явлені йому звинувачення і заявив, що під час затримання знаходився на КПВВ «Майорськ» як водій і повинен був тільки перевезти товар з непідконтрольною території Донбасу.

За словами Рубана, він не має пропуску на перехід через лінію розмежування на непідконтрольну територію Донбасу, а операція з його затримання була спланована офіцером спецназу з позивним «Кедр».

На питання, чи має він відношення до згаданоъ в обвинуваченні зброї, Рубан заявив: «Ні, я тільки повинен був перевезти один товар на ту сторону, а з того боку, за словами« Кедра », я повинен був перевезти меблі».

«Про наявність зброї я не знав. Все інше (обзвинувачення – ред.) я заперечую», – сказав Рубан.

«Всі були в змові …. Мене взяли 8 числа, а слідча група виїхала на це місце для мого затримання ще 5 числа … Це організована операція двох служб. Мене «засмажили», а тепер хочуть медаль повісити», – додав він.

Також Рубан нагадав, що раніше займався і продовжує займатися звільненням полонених.

«Всього у мене понад 140 переходів через лінію розмежування … Маю досвід складних операцій і складних переходів», – зазначив Рубан.

Як повідомлялось, 8 березня 2018 року у зоні АТО на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Майорськ» українські правоохоронці затримали керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана з арсеналом зброї, яку він перевозив з окупованої території. Рубана називають довіреною особою Віктора Медведчука.

Рубану слідчий СБУ оголосив підозру за ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч.1 ст.14 (підготовка до злочину), ч.3 ст.258 (терористичний акт).  Рубана підозрюють в підготовці теракту в урядовому кварталі, атаки на Верховну Раду і вбивства депутатів та інших державних діячів з використанням гранатометів і мінометів. Серед людей, які могли бути цілями Рубана, вказані Петро Порошенко, Арсен Аваков, Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов.