Немає прогресу в переговорах зі звільнення Сенцова, кримських татар та інших заручників – Порошенко

Новини

Президент України Петро Порошенко закликав посилити участь європейської дипломатії для ефективного просування в питаннях звільнення українських політв’язнів, які перебувають в полоні бойовиків і незаконно утримуються в РФ.

Про це Порошенко заявив на зустрічі з віце-президентом Європейської Комісії – Високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Могеріні, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вважаю, що необхідно зробити більш значущою роль європейської дипломатії в справі звільнення заручників на Донбасі», – заявив Порошенко, повідомивши, що питання заручників також обговорювалося під час зустрічі з віце-президентом Європейської Комісії – Високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріко Федеріка Могеріні.

«Ми бачимо, що після очевидного успіху, який ми спостерігали в грудні, коли вдалося звільнити 74 українських заручників, ми знову, більш ніж на 2,5 місяці, не маємо прогресу, незважаючи на абсолютно конкретні пропозиції, які були надані російській стороні», – зазначив президент України.

«Це стосується як заручників, яких вони незаконно утримують на окупованій території, так і політичних в’язнів, політичних заручників, що містяться у в’язницях Росії, включаючи Романа Сущенка, Олега Сенцова, кримських татар і багатьох інших», – додав він.

Раніше перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що Київ готовий передати країні-окупанта РФ «заблудлих росіян» – тих, хто приїхав до Донбасу воювати проти України, в обмін на звільнення в’язнів Кремля: Олега Сенцова, Романа Сущенка, Олександра Кольченка, Павла Гриба, Євгенія Панова, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та інших.