Московська компанія Байсарова відмовилася проектувати тунель у Севастопольській бухті через острах санкцій

Новини

Компанія із Групи «СК «Мост» Руслана Байсарова, яка готувала техніко-економічні обґрунтування будівництва тунелю на Північну сторону окупованого Севастополя, боїться санкцій і відмовляється від контракту.

Про це повідомив «губернатор» окупованого Севастополя Дмитро Овсянников, анонсувавши нові торги, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання «Примечания».

«Перехід через севастопольський рейд – п’ять трассіровок підземного переходу, два варіанти моста – (по ним, – ред.) Ми в контракті. Єдине, компанія, побоюючись санкцій, сумнівається (в тому, що може продовжувати, – ред.) виконувати роботу. Ми змушені новий контракт на ТЕО укласти», – повідомив Овсянников. При цьому термінів проведення нових торгів губернатор не назвав.

Глава міста також зазначив, що з вирішенням питання по тунелю його кваплять федеральна влада. «Коли ви вже здасте проектно-кошторисну документацію – така позиція у (віце-прем’єра РФ, – ред.) Дмитра Миколайовича Козака, – пояснив Овсянников. – Я говорю: ми ще повинні ТЕО зробити, варіанти продумати. Не можна такий великий проект рухати такими швидкими темпами. Як тільки обгрунтуємо, відразу приступимо до роботи».

Нагадаємо, контракт на підготовку ТЕО з будівництва транспортного переходу на Північну сторону Севастополя був укладений наприкінці грудня 2017 року. Переможцем конкурсу на укладення держконтракту за 29 млн 750 тис. руб. визнано товариство з обмеженою відповідальністю «УСК-МОСТ».

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб РФ, АТ «УСК-МОСТ» зареєстровано в Москві, його засновниками значаться 11 фізосіб. За інформацією на сайті Групи компаній «Мост», свою біографію вона веде від будівництва Байкало-Амурської магістралі. За даними російських ЗМІ, вона була заснована будівельниками БАМ Володимиром Костильовим і Євгеном Суром. У 2012 році 25% (з опціоном на збільшення пакету) придбав мільярдер і друг Володимира Путіна Геннадій Тимченко. У 2015 році з’явилася інформація про те, що Тимченко продав блокуючий пакет в будівельній компанії «Мост» чеченському бізнесменові Руслану Байсарову.

У 2016 році Байсаров збільшив свою частку у «СК”Мост» до 56%.

Напомним, в 20144 году Группа компаний «Стройтрансгаз» (СТГ), принадлежащая Геннадию Тимченко, отказалась от участия в строительстве Керченского моста. 

Група компаній СК «Міст», в яку входить АТ «УСК-МОСТ», відома будівництвом моста через протоку Босфор Східний у Владивостоці (міст на острів Російський) і об’єкти проекту «Ямал СПГ» (будівництво порту в селищі Сабетта).