Кабмін готовий розірвати економічні угоди з РФ

Новини

Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів готовий схвалити рішення про розірвання програми економічного співробітництва з РФ.

Про це він написав у Твіттер, передає Центр журналістських розслідувань.

«Уряд готовий прийняти рішення про розірвання програми економічного співробітництва з РФ. Росія повинна платити високу ціну за агресію проти України», – повідомив Гройсман.

Раніше Міністерство закордонних справ України підготувало пропозиції про вихід з органів СНД та денонсацію договору про дружбу з Російською Федерацією.

Програма економічного співробітництва між Україною і Росією на 2011-2020 роки була розроблена для виконання рішення від 17 травня 2010 року, прийнятого тодішніми президентами РФ і України Дмитром Медведєвим і Віктором Януковичем. Документ визначає відновлення репутаційних втрат в результаті конфліктів між сторонами в 2006-2009 роках за умовами транзиту газу як найбільш важливе завдання, поряд зі скасуванням взаємних обмежень торгівлі.

У 2014 році паралельно з військовою агресією по відношенню до України РФ почала і торгово-економічну війну, ввівши ембарго на ряд товарів українського експорту. Україна застосувала заходи у відповідь.

У 2017 році РФ продовжила продовольче ембарго відносно ряду країн до кінця 2018 року.