Призначення Денисової омбудсменом оскаржать в Конституційному суді

Новини

Народні депутати мають намір оскаржити в Конституційному суді призначення Людмили Денисової уповноваженим з прав людини.

Про це повідомив народний депутат Мустафа Найєм, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми вважаємо, що було порушення законодавства, було порушення всіх норм, в тому числі міжнародних, щодо незалежності омбудсмена. Ми будемо звертатися, вже зараз готуємо подання, в Конституційний суд щодо порушення законодавства під час прийняття цього рішення», – сказав він журналістам, пише Інтерфакс-Україна.

Народний депутат пояснив, що, перш за все, був порушений профільний закон про уповноваженого з прав людини, який передбачає, що голосування за омбудсмена відбувається таємно, через бюлетені.

Він також зазначив, що 6 червня 2017 року минув термін, коли подані кандидатури, які розглядали в сесійній залі 15 березня, могли бути винесені на голосування.

Крім того, Найєм підкреслив, що Паризькі принципи ООН передбачають, що органи, які стежать за дотриманням прав людини, не повинні бути політично заангажованим.

«Пані Денисова навіть не вийшла з партії, вона призупинила членство в партії», – додав політик.

15 березня Верховна Рада призначила уповноваженим з прав людини народного депутата з фракції «Народний фронт» Людмилу Денисову. Її кандидатуру підтримали 280 депутатів.

Денисова змінила на посаді уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерію Лутковську, яка була призначена від Партії регіонів в квітні 2012 року. Під час прийняття Лутковської присяги представники опозиції, які стояли біля трибуни, скандували «Ганьба».

Відповідно до закону, уповноважений Верховної Ради з прав людини призначається строком на п’ять років.