Рада рекомендує Порошенко створити орган для підготовки української претензії до РФ як держави-агресора

Влада

Верховна Рада рекомендує президенту Петру Порошенку забезпечити розробку єдиної узагальненої правової позиції України щодо реалізації міжнародно-правової відповідальності РФ за збройну агресію проти України.

За постанову про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності РФ за збройну агресію проти України №5463 у вівторок, 20 березня, в залі парламенту проголосували 229 нардепів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

Цим документом Рада рекомендує президенту створити міжвідомчий орган, відповідальний за підготовку консолідованої претензії України як держави, яка зазнала агресії, до Росії як держави-агресора.

Кабміну рекомендується вжити необхідних заходів для створення міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави в питанні відсічі і стримування збройної агресії РФ і підготовки консолідованої претензії України до РФ з реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України.

Також уряду рекомендовано розробити методику визначення збитку і обсягу збитків, завданих Україні збройною агресією Росії; розробити та внести в Раду законопроект про реєстр фізичних і юридичних осіб, які постраждали від збройної агресії Росії.

Уряду також пропонується продовжити і розширити використання механізму Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з метою реалізації міжнародно-правової відповідальності РФ.

Генпрокуратурі України, СБУ та Міністерству оборони України рекомендовано створити єдину базу даних доказів вчинення акту агресії Росією проти України, здійснення військових злочинів і злочинів проти людяності, які привели до особливо тяжких наслідків. Генпрокуратурі рекомендується надавати Міжнародному кримінальному суду всі відповідні докази, матеріали і документи, необхідні для проведення ним розслідування зазначених злочинів, скоєних вищими посадовими особами РФ і керівниками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР».

Постанова набирає чинності з моменту її ухвалення.