Політв’язня Кольченко в російській колонії випустили з ШІЗО – правозахисниця

Новини
Олександр Кольченко у російській колонії Фото: Twitter Halya Coynash

Українського політв’язня, кримчанина Олександра Кольченко, який утримується в колонії Копейска Челябінської області РФ, випустили з штрафного ізолятора, куди його помістили 8 березня під надуманим приводом.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook російська правозахисниця Тетяна Щур, передає Центр журналістських розслідувань.

«Маленька хороша новина. Кольченко випустили з ШІЗО і він, нарешті, отримав посилку. Насправді для того, хто розуміє, наскільки важливий за гратами кожен вітамін і кожен предмет з волі, це велика гарна новина. Більше ніяких новин про Сашу Кольченко немає», – написала Щур.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

У листопаді 2017 року мати політв’язня Лариса Кольченко повідомила про погіршення стану здоров’я її сина. За її словами, Кольченко сильно схуд – через втрату ваги у виправній колонії його госпіталізували з діагнозом «дефіцит ваги».

8 березня 2018 року Олександра Кольченко в російській колонії помістили в штрафний ізолятор на 13 діб за нібито пересування без охорони в їдальню і бібліотеку. До цього, на Новий рік Кольченко відсидів 10 діб в ШІЗО за «порушення форми одягу», не пришив бирку із прізвищем на одяг, який тимчасово заміняв випраний до свята бушлат.