Політв’язня Кольченко в РФ з 8 березня тримають в ШІЗО – правозахисниця

Життя
Олександр Кольченко у російській колонії Фото: Twitter Halya Coynash

Українського політв’язня Олександра Кольченка в російській колонії помістили в штрафний ізолятор на 13 діб.

Про це повідомила в Facebook російська правозахисниця Тетяна Щур з посиланням на інформацію адвоката, який працює за договором з Уральською правозахисною групою і 16 березня відвідав Кольченка у ВК-6 м. Копейська, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сашу з 8 березня тримають в ШІЗО. Його помістили туди на 13 діб за, нібито, пересування без охорони саме по тих місцях, де він та інші засуджені, як правило, ходять без охорони: до бібліотеки, до їдальні…», – написала Щур.

За її словами, цей формальний привід покарати засудженого застосовується лише тоді, коли це вигідно начальству.

«Особлива підлість нинішнього поміщення полягає в тому, що напередодні ми передали йому довгоочікувану передачу, так необхідну хлопцю, у якого лікарі констатували проблеми з серцевим ритмом. Тепер цю передачу Саша отримає тільки після ШІЗО, і що до нього дійде – велике питання!», – додала правозахисниця.

Вона нагадала, що на Новий рік Кольченко відсидів 10 діб у ШІЗО за «порушення форми одягу», бо не пришив бирку із прізвищем на одяг, що тимчасово заміняє випраний до свята бушлат.

Як відомо, мама політв’язня Лариса Кольченко в листопаді 2017 року повідомляла про погіршення стану здоров’я її сина. За словами жінки, її син сильно схуд – через втрату ваги у виправній колонії його госпіталізували з діагнозом «дефіцит ваги».

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

26 листопада 201 7 року к багатьох аеропортах світу пройшли акції «Марне очікування» на підтримку українських політв’язнів, яких незаконно утримують у в’язницях Росії. Акція приурочена до дня народження кримчанина, політв’язня Олександра Кольченко.