Суд заарештував Надію Савченко на два місяці

Новини
Надежда Савченко в Шевченковском рай?служба УМВД России по г. Севастополю.

42-летнего мужчину за совершение тяжкого прес

Шевченківський райсуд Києва в п’ятницю, 23 березня, обрав запобіжний захід нардепу Надії Савченко у вигляді утримання під вартою до 20 травня без альтернативи внесення застави.

Відповідне рішення озвучив суддя Євген Сидоров, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда.

«Застосувати до підозрюваної Надії Савченко … запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без визначення розміру застави. Взяти її під варту в залі суду. Термін утримання під вартою встановити в межах терміну досудового розслідування … до 20 травня», – сказав суддя, додавши, що адвокати Савченко можуть оскаржити це рішення протягом 5 днів з дня його оголошення.

На початку засідання прокурор Головної військової прокуратури Олександр Банник зачитав клопотання про взяття Савченко під варту, в якому повторив раніше озвучені генпрокурором Юрієм Луценком звинувачення – про змову Савченко з раніше заарештованим керівником центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимиром Рубаном та ватажком бойовиків «ДНР» Олександром Захарченко, про покупку зброї в ОРДЛО і підготовці терактів в центрі Києва з метою повалення конституційного ладу і захоплення державної влади.

Прокурор додав, що Савченко планувала замахи на вищих керівників держави. За його словами, за тими статтями, які інкримінують Савченко, їй загрожує покарання аж до довічного ув’язнення. Він також підкреслив, що людину, підозрювану за такими статтями, не можна відпустити під особисте зобов’язання або на поруки.

У свою чергу адвокат Савченко Віктор Чевгуз підкреслив, що так звані «ДНР» і «ЛНР» не визнані в Україні терористичними організаціями. Також він заявив, що у прокуратури немає ніяких доказів підготовки Савченко теракту.

Адвокат заявив, що звинувачення необгрунтовано пов’язує справу перевезення зброї Рубаном та справу про «підготовку теракту Савченко». За його словами, у прокуратури також немає документів, що підтверджують надання згоди на стеження за Савченко та її прослуховування.

Інший адвокат зазначив, що тяжкість звинувачення по Савченко не може бути аргументом того, що її треба заарештувати на 60 діб. Всі три адвоката відзначили, що справа проти Савченко є політично мотивованою і нардеп не буде нікуди тікати, оскільки є офіцером української армії. Вони також підкреслили, що підозри Володимиру Рубану і Савченко написані «під копірку».

Савченко після виступів адвокатів назвала «маячнею» докази, які були представлені ГПУ, і заявила, що не закликала українців до повстання, а лише до «критичного мислення». Вона повідомила, що їздила на територію ОРДЛО, оскільки є народним депутатом і може пересуватися вільно по всій території України.

Раніше Савченко заявила в суді, що якщо її залишать під вартою, то вона оголосить голодування.

22 березня Генпрокурор Юрій Луценко підписав і оголосив підозру Надії Савченко. Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу і захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, приготування до терористичного акту, сприяння терористичної організації і незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами. Статті, інкриміновані Савченко, не передбачають можливості внесення застави.

22 березня Верховна Рада підтримала подання ГПУ на зняття недоторканності, затримання і арешт Савченко. Слідчі СБУ затримали нардепа прямо в приміщенні Верховної Ради.