Київ порушив обіцянки: Єврокомісар розкритикував провал скасування е-декларацій для антикорупціонерів

Новини

Європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства Йоханнес Хан зробив заяву в зв’язку з провалом скасування е-декларування для антикорупційних активістів. Текст заяви опублікований на сайті Єврокомісії.

У заяві наголошується, що 1 квітня закінчиться термін подачі декларацій антикорупційними активістами, передає Центр журналістських розслідувань.

«Українська влада не виконали своїх зобов’язань. Неможливість скасувати цю норму, що поширює на громадських активістів зобов’язання державних службовців, суперечить європейським прагненням України», – йдеться в заяві єврокомісара.

Вказується, що відмова від скасування е-декларування для антикорупціонерів суперечить рекомендаціям міжнародних партнерів України, в тому числі ЄС (також в контексті моніторингу продовження виконання Україною зобов’язань в рамках процесу лібералізації візового режиму), Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ.

«Громадянське суспільство робить важливу роботу і має бути в змозі виконувати свою роль без невиправданих перешкод і втручання. Мета системи декларування активів полягає в тому, щоб допомогти запобігти корупції з боку державних посадових осіб. Члени громадянського суспільства не є державними посадовими особами та зобов’язання декларувати активи , стає невиправданим тягарем і тиском, що буде грати на руку тим, хто прагне ефективно знищити зусилля України в боротьбі з корупцією» , – сказано в заяві Хана.

Єврокомісар наголошує, що відносини ЄС з Україною ґрунтуються на спільних цінностях. Обидві сторони погодилися з тим, що повага до демократичних принципів, прав людини і основних свобод становлять найважливіші елементи Угоди про асоціацію.

«За останні роки Україна досягла значного прогресу. Важливо не провокувати невдачі і не підривати прогрес, який був досягнутий. Парламент України повинен повернутися до цього питання і зняти зобов’язання щодо декларування активів з активістів громадянського суспільства. ЄС готовий надати подальшу підтримку і консультації», – підсумував Йоханнес Хан.

Як відомо, за чинним законодавством 1 квітня настане крайній термін внесення даних про майно і доходи всіх підрядників антикорупційних організацій до реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Для тих, хто не виконає цю вимогу, передбачена кримінальна відповідальність. Міжнародні партнери України протягом останнього року вимагають у Києва скасувати цю норму, однак відповідний законопроект не набрав голосів у парламенті.