Аналітик порадив українській владі припинити контроль олігархів з РФ над обленерго

Новини
Андерс Аслунд, фото: kontrakty.ua

В інтересах забезпечення національної безпеки уряд України має припинити контроль над російськими олігархами більшої частини української електромережі.

Про це заявив економічний експерт «Атлантичної Ради» з США Андерс Аслунд в своїй публікації щодо ситуації на енергоринку України, передає Центр журналістських розслідувань.

«Україна має проблему на рівні національної безпеки в своїй електромережі. Виходить, за межі розуміння той факт, що 11 з 24-х обленерго в Україні значною мірою належать російській групі під керівництвом російського націоналіста Олександра Бабакова, який знаходиться під санкціями відповідних країн за його роль в російській окупації і анексії Криму на посаді віце-спікера Російської Держдуми», – пише американський експерт.

До того ж, Бабков фігурує в так званих Панамських паперах, додав Аслунд.

За вимогами санкцій США і європейських країн, майно і активи Бабакова повинні бути заморожені.

«Український уряд має заблокувати його активи з метою національної безпеки. Ми тут турбуємося про російських кібератаки на українські мережі, в той час як їх велика частина знаходиться в власності, під контролем і в експлуатації ворога», – підкреслив Аслунд.

Експерт також звернув увагу, що іншим власником значної частини мереж є Костянтин Григоришин. Він навпаки, був громадянином Росії, але потім отримав українське громадянство.

Аслунд також нагадав, що законодавство про ринки електроенергії в Україні було затверджено Верховною Радою ще в червні 2017 року. І хоча документ вступив в силу відразу, більшість його положень залишаються невиконаними.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, регіон Арабатки страждає від неякісного електропостачання, яке надає «Херсонобленерго», компанія, контрольована фігурантом списку санкцій США, російським сенатором Олександром Бабаковим.

За даними SMIDA, 89,99% акцій ПрАТ «ЕК« Херсонобленерго »пріналежіт ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна». Її засновником в Єдиному держреєстрі значиться нідерландська компанія «VC Energy International N.V.», а кінцевими бенефіціарами – латвійці Артурс Альтбергс, Валтс Вігантс і Віліс Дамбінс, а також Марина Ярославська і Олег Сізерман, які проживають в Німеччині.

За даними ділових видань, VS Energy належить російським депутатам Держдуми Олександру Бабакову (голосував за анексію Криму), Михайлу Воєводіну і Євгену Гінеру. Компанія контролює третину ринку передачі електроенергії локальними мережами в Україні. У 2015 році ГПУ порушено кримінальну провадження у подозоренію посадових осіб VC Energy в махінаціях при тендерних закупівлях і в ухиленні від сплати податків.