Мешканця Новоолексіївки оштрафували за нелегальні перевезення пасажирів до Криму

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Генічеський районний суд Херсонської області у понеділок, 2 квітня, оштрафував на 17 тис грн мешканця Новоолексіївки за нелегальні перевезення пасажирів до окупованого Криму.

Відповідне рішення суд виніс, розглянувши протокол про адмінпорушення, складений співробітниками Укртрансбезпеки, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію видання «Новий Візит».

Як вказується, 12 січня 2018 року об 11:10 годині на 500 км. Автодороги «М-18» – «Пост Азов», на транспортному засобі «RENAULT TRAFIC» він проводив господарську діяльність з перевезення пасажирів (6 осіб), без ліцензії на провадження цього виду діяльності, та своїми діями скоїв адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачене ч.1 ст. 164 КУпАП.

В судовому засіданні нелегальній перевізник вину у скоєнні правопорушення не визнав, пояснивши, що він є приватним підприємцем з 14 грудня 2017 року, основним видом економічної діяльності, якого, серед іншого, зазначено пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення. При цьому він заявив, що вказаною діяльністю він не займається, оскільки відповідну ліцензію на перевезення ще не отримав. А 12 січня 2018 року він віз до Криму свого брата та його п’ятьох друзів, гроші за проїзд з них не отримував.

Водночас, інспектор Чорноморського міжрайонного управління Укртрансбезпеки пояснив, що коли він запитав у пасажирів, ким вони доводяться водієві та куди та звідки їдуть, вони повідомили, що водій зустрів їх із потяга в Новоолексіївці, вони його особисто не знають, заплатили йому гроші, щоб він довіз їх до Криму. Після цього на таксиста було складено протокол про адміністративне правопорушення.

У судовому засіданні було встановлено, що ліцензії у суб’єкта господарювання права на провадження визначеного виду господарської діяльності немає, а вина громадянина підтверджується матеріалами справи, свідками та іншими письмовими доказами.

Суд визнав порушника винним, притягнув до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.164 КУпАП та застосував до нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 тис грн.

Нагадаємо, з грудня 2014 року всі пасажирські перевезення автомобільним і залізничним транспортом між материковою частиною України і окупованим Кримом були припинені. Надання послуг з перевезення пасажирів до КПВВ і на півострів здійснюється приватними таксистами за напівлегальною схемою.

Конфлікти між групою «монополістів» послуг таксі на КПВВ «Чонгар» та іншими перевізниками, які переростали в бійки і агресію, вже ставали предметом уваги правоохоронців.  У 2017 році Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Перевези мене через «кордон»…» розповідав про монополію на підступах до КПВВ «Чонгар», яку тримає так зване «вірменське угруповання» (група перевізників, яку ідентифікують за етнічною ознакою – між собою вони розмовляють вірменською мовою). Крім послуги транспорту, члени угруповання пропонують також обмін валют.

12 лютого 2018 року відбувся спільний рейд представництва президента України в АРК, ГУ СБУ в АРК, ДФС, Укртрансбезпеки, ГУ НП в Херсонській області з перевірки документів перевізників до/з КПВВ «Каланчак». За результатами перевірки було виявлено, що всі перевізники працюють нелегально.  

В середині березня 2018 р. Генічеська РДА визначила тимчасового перевізника, який забезпечить транспортне сполучення до КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом.

22 березня e Генічеську близько сотні перевізників-нелегалів вийшли на акцію протесту проти налагодження регулярного автобусного сполучення з контрольним пунктом в’їзду-виїзду «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом. Під час акції її учасники напали на головного редактора місцевого видання «Новий Візит» Геннадія Осьмака, який висвітлював подію.