Легальні перевезення до адмінкордону з Кримом почнуться в середині березня – Гданов

Новини
1-й заступник представника президента України в АРК Ізет Гданов Фото: investigator.org.ua

Генічеська райдержадміністрація Херсонської області визначить тимчасового перевізника, який забезпечить транспортне сполучення до контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінкордоні з окупованих Кримом вже з середини березня.

Про це повідомив перший заступник представника президента України в АРК Ізет Гданов в ефірі Радіо Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Зараз районна адміністрація Генічеська призначає тимчасового перевізника, і найближчим часом порядок там обов’язково наведуть. Це повинно відбутися вже в середині березня. Я хочу всіх заспокоїти: ніякого деструктива, ніякого бандитизму, як дехто побоюється, не буде. У нас достатньо сил, в тому числі завдяки передислокації кримського управління поліції, щоб упорядкувати місцеві перевезення», – сказав Гданов.

У той же час перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі зазначив, що наступним кроком має стати створення офіційних автостанцій біля КПВВ.

«Біля адмінкордону передбачається створення сервісної зони, яка буде включати в себе і автостанцію, і центр надання адмінпослуг з громадським харчуванням. Але найголовніше: наявність автостанції дозволить різним структурам розробляти і роздавати маршрути. Але потрібно розуміти, що легальних перевезень в Крим за українським законодавством бути не може – тільки до пунктів пропуску», – заявив Куркчі.

Нагадаємо, що 12 лютого 2018 року відбувся спільний рейд представництва президента України в АРК, ГУ СБУ в АРК, ДФС, Укртрансбезпеки, ГУ НП в Херсонській області з перевірки документів перевізників до\з КПВВ Каланчак. За результатами перевірки було виявлено, що всі перевізники працюють нелегально.

На засіданні в представництві президента України в АРК було вирішено, що рейди для виявлення нелегальних перевізників в районах наближених до КПВВ на адмінкордоні з Кримом відтепер будуть постійними.

Ще у 2017 році Центр журналістських розслідувань розповідав про про монополію на підступах до пункту пропуску Чонгар, яку тримає, так зване Вірменське угрупування – група перевізників, яку ідентифікують за етнічною ознакою – між собою вони розмовляють вірменською мовою. Окрім послуги транспорту, водії пропонують й обмін валют. Нарешті проблему помітили й правоохоронці.

З 1 березня 2018 року з Херсону запустили два додаткових приміських потяги до станції «Вадим», розташованої в 10 км від КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом. Вони прив’язані за часом до потягів, які прибувають в Херсон з Києва і Харкова. Цей маршрут був розроблений Укрзалізницею за ініціативою представництва президента України в АР Крим.