Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувачення в держзраді стосовно ще двох екс-депутатів Криму

Влада

Прокуратура АРК за результатами проведеного спеціального попереднього розслідування скерувала до суду обвинувальні акти стосовно ще двох екс-депутатів Верховної Ради АРК, які сприяли Росії в окупації Криму.

Колишні депутати обвинувачуються в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби відомства.

«У ході розслідування кримінального провадження отримано беззаперечні докази того, що у березні-квітні 2014 року вказані депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим надали допомогу та сприяли окупації Криму. Зокрема, за їх безпосередньої участі незаконно прийнято ряд постанов, в результаті чого було створено нелегітимне державне утворення «Республіка Крим»», – зазначили в прокуратурі АРК.

Обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 15 років.

За інформацією прокурора АРК Гюндуза Мамедова, за результатами спеціального досудового розслідування прокуратурою АРК в суди скеровано вже 60 обвинувальних актів стосовно колишніх депутатів кримського парламенту.

Як повідомлялося, за даними на кінець січня 2018 року, прокуратура АРК направила до суду 72 обвинувальних акти за статтею держзрада щодо кримських колаборантів – екс-депутатів Криму та Севастополя, колишніх співробітників прокуратури. На сьогодні по суті в суді розглядається лише одне кримінальне провадження.

Як писав Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Спецрозслідування« кримських справ»: ​​напрацювання практики», щоб дізнатися, скільки справ колишніх державних і військовослужбовців Криму вже направлено до суду, потрібно мати інформацію з трьох прокуратур, адже справи розслідуються слідчими органів Нацполіціі за підслідністю. ГПУ і СБУ розслідують провадження стосовно колишніх топ-чиновників АРК і Севастополя, відкриті за статтями 110 і 111 КК – державна зрада і сепаратизм. Прокуратура АРК розслідує або здійснює процесуальне керівництво в провадженнях про вчинення цих та інших, в тому числі, військових злочинів екс-чиновниками Криму, а військова прокуратура – у справах колишніх військовослужбовців Збройних Сил України та військового керівництва РФ.