ВМСУ завершують опрацювання контракту на отримання від США двох патрульних катерів типа Island

Новини

У Командуванні Військово-Морських Сил ЗС України завершується опрацювання контракту на отримання від уряду США двох патрульних катерів типу Island та розпочинається його міжвідомче погодження.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-центру Командування ВМСУ.

«Катери ми отримуємо безкоштовно, але їх транспортування, підготовка екіпажів, та інші супутні витрати здійснюються за рахунок держави. Це перший випадок подібної допомоги від іншої країни за відповідну оплату, тому на законодавчому рівні були певні складнощі щодо її реалізації в рамках чинного законодавства, але на дійсний час такий шлях вже визначено, його буде реалізовано в рамках діючої угоди між урядом України та Сполучених Штатів Америки», – розповів командувач ВМСУ Ігор Воронченко.

Міноборони України вже повідомило американській стороні про готовність до отримання патрульних катерів на запропонованих умовах.

«Наразі очікується повідомлення від Сполучених Штатів Америки щодо термінів проведення заключної конференції з опрацювання основних умов контракту, під час якої планується визначити остаточну вартість супутніх витрат, пов’язаних з передачею катерів, та терміни виконання робіт», – зазначили в прес-центрі.

Після підписання контракту розпочнеться безпосередній процес передачі катерів, що, в тому числі, включає підготовку особового складу, який буде проходити службу на патрульних катерах типу Island.

Раніше у розслідуванні програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») повідомлялось, що США готові безоплатно передати ВМСУ 30-метрові катери класу Island, що були на службі Берегової охорони США, а нині стоять у порту Балтимора. Однак, за інформацією джерел розслідувачів у Пентагоні та Сенаті США, Україна такому подарунку «опирається» через нібито меркантильні мотиви керівництва держави.

Зокрема, одним з українських заводів, які завантажені держзамовленням з відновлення флоту та постачають на озброєння ВМС малі броньовані артилерійські катери, є ПрАТ Завод «Кузня на Рибальському» (колишня «Ленінська кузня»), бенефіціарами якого є президент Петро Порошенко та його бізнес-партнер, нардеп від БПП Ігор Кононенко.

«За даними джерел «Схем» у Міноборони, саме на катери виробництва заводу «Кузня на Рибальському» закладають гроші у Державному оборонному замовленні на наступні роки. Ввезення американських «Айлендів», схоже, частково може сколихнути комерційні плани президентського заводу. Утім, офіційно дізнатися, чи закладають у бюджеті витрати на майбутні катери чи на отримання «Айлендів» Україною – неможливо», – йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

У командуванні ВМСУ назвали «перекрученими» повідомлення про катери виробництва США і України та заявили, що оприлюднення конфіденційної інформації оборонного характеру «грає на руку агресору». У свою чергу редакція програми «Схеми» відкинула звинувачення ВМС у «перекручуванні відомостей, монтажі зі втратою змісту, вириванні з контексту фраз» у розслідуванні та наполягає, що журналісти виклали інформацію об’єктивно та повно.

Нагадаємо, 17 липня 2017 року перший заступник командувача ВМСУ Андрій Тарасов повідомив, що після завершення українсько-американських багатонаціональних навчань Сі Бриз-2017 США передадуть Військово-Морським Силам України патрульні катери типу Island. Відповідне рішення фактично прийнято. За його словами, американські катери увійдуть до складу так званого «москітного флоту» українських ВМС.