Помер колишній політв’язень Кремля Юрій Солошенко

Життя

У середу, 4 квітня, помер колишній політв’язень Кремля Юрій Солошенко, який в 2016 році був звільнений з російської в’язниці разом з ще одним політв’язнів Геннадієм Афанасьєвим в обмін на передачу РФ двох сепаратистів з Одеси.

Про це повідомила в Facebook перший віце-спікер Верховної Ради, представник України гуманітарної підгрупі в Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Зранку прийшла СМС від сина Юрія Солошенка, що сьогодні помер Юрій Данилович … він був дуже світла і прекрасна людина. Москва віддала нам його 2 роки тому тільки тому, що в Юрія Даниловича був рак … він боровся весь цей час, йому допомагали родина й добрі люди. Щаслива, що вдалося в червні 2016 його витягти і він був цей час в колі родини… Вічная пам’ять, дорогий Юріє Даниловичу… Ви завжди щиро раділи, коли нам вдавалося ще когось витягти, раділи, як за рідних, Ви знали ціну свободи й шанували Україну . Дякую Вам за позицію», – написала Геращенко.

Про смерть Солошенко повідомив на своїй сторінці в Facebook і Геннадій Афанасьєв.

«Помер Юрій Данилович Солошенко. Наш Герой. Мій дідусь. Політв’язень, що потрапив до російського полону аж у свої сімдесят чотири роки. Він пройшов його повністю.Гідно. Через отримані травми та хвороби нас тоді звільнили, але все це не пройшло повз … Старий бився до останнього подиху, залишаючись справжнім українцем – гордим, сором’язливим, ввічливим й незламним. Ніколи не забуду, як злітаючи над проклятою Москвою він кричав: «Прощай немытая Россия». Помолимось за Його душу», – написав Афанасьєв.

Нагадаємо, 15 жовтня 2015 року російський суд за звинуваченням у нібито шпигунстві на користь України засудив до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму 73-річного громадянина України, колишнього генерального директора полтавського держпідприємства «Знамя» Юрія Солошенко.

14 червня 2016 року в Україну повернулися незаконно утримувані в російських в’язницях політв’язні Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко. Їх обміняли на двох сепаратистів із Одеси, фігурантів справ по так званій «Бессарабській Народній Республіці» Олену Гліщінську і Віталія Діденко, яких передали в Росію.