Фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» продовжили арешт на два місяці

Новини
«Верховний суд Криму», Фото: Ірина Ромалийська

«Верховний суд» Криму 10 квітня продовжив арешт фігурантів сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Теймуру Абдулаєву, Узеиру Абдулаєву, Айдеру Саледінову, Рустему Ісмайлову, Емілю Джемаденову.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Зараз вийшли адвокати Сергій легості і Айдер Азаматов, повідомили, що термін продовжили до 20-ти місяців», – сказано в повідомленні групи. «Таким чином, кримськотатарські активісти залишаться під арештом до початку червня».

Засідання проходило в закритому режимі. За інформацією на сайті «Верховного суду» Криму, рішення про продовження винесли «судді»: Олексій Послідів, Олена Міхалькова і Михайло Соболюк.

Заявник: «старший слідчий слідчого відділу УФСБ Росії по Республіки Крим і м Севастополю» майор юстиції Горбачов Р.С.

Нагадаємо, 12 жовтня 2016 року в мікрорайонах Кам’янка і Строгонівка під Сімферополем було проведено обшуки в будинках кримських татар, після чого за підозрою в зв’язках із забороненою в РФ організацією «Хізб ут-Тахрір» російським силовиками було затримано 5 мусульман: Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв , Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов і Рустем Ісмаїлов.

Захисники заарештованих і засуджених по «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам

8 грудня 2017 року «Верховний суд Криму» продовжив до 11 лютого 2018 року термін арешту фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір»: Емілю Джемаденову, Рустему Ісмаїлову, Айдеру Саледінову, Теймуру і Узаїру Абдуллаєвим.

9 лютого 2018 року «Верховний суд Республіки Крим» продовжив до 11 квітня арешт фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Теймуру Абдулаєву, Узеїру Абдулаєву, Емілю Джемаденову, Айдеру Саледінову і Рустему Ісмаїлову.