«Прокурор» запросив для побитого за українську символіку севастопольського активіста Ігоря Мовенко 2 роки умовно

Новини
Ігор Мовенко Фото: RFE/RL

Під час засідання Гагарінського районного суду окупованого Севастополя «прокурор» запросив два роки умовно незаконно обвинуваченому в екстремізмі Ігорю Мовенко, якого в 2016 році побили через української символіки.

Про це повідомив місцевий активіст Михайло Батрак, передає Центр журналістських розслідувань.

«Прокурор заявив що вина Ігоря доведена повністю, і попросив для нього, два роки позбавлення волі умовно. Ігор Мовенко заявив що провини своєї не визнає і попросив суд прийняти справедливе рішення. Ще сьогодні допитали лінгвіста ФСБ, Виноградова, раніше він був експертом у справі іншого кримського активіста, Сулеймана Кадирова. Як з’ясувалося в ході судового засідання, Виноградів, не має вищої лінгвістичної освіти, за освітою він лікар-невролог, а лінгвістичну експертизу він вивчав на короткотермінових курсах. Останнє слово «Суд» призначив на четверте травня», – повідомив він.

Нагадаємо, 7 вересня 2016 року в Севастополі Мовенко побили за розміщену на рамі його велосипеда символіку батальйону «Азов». Медики діагностували у активіста відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом основи черепа, перелом щелепи, закритий перелом кісток носа, контузію очного яблука та інші травми. Нападник виявився співробітником поліції. Однак справу за побиття українця тоді не відкрили.

Замість цього 22 вересня «Гагарінський райсуд» Севастополя оштрафував Мовенко на 2 тис. рублів «за поширення нацистської символіки».

16 грудня силовики затримали українського активіста, відвезли в ФСБ, де побили, вимагаючи щоб він зізнався в «екстремізмі». Потім у Мовенко вдома провели обшук і вилучили комп’ютерну техніку.

26 жовтня 2017 року в Севастополі ФСБ вручила Мовенко постанову про притягнення в якості обвинуваченого за ч.2 ст.280 КК РФ (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). За цією статтею кримчанину загрожує до 5 років позбавлення волі.

31 сiчня 2018 року в «Гагарінському районному суді» окупованого Севастополя розпочалося судове засідання у кримінальній справі стосовно Ігоря Мовенко, якого звинувачують в ныбито публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності.

Федеральна служба з фінансового моніторингу РФ (Росфінмоніторинг) внесла в російський список екстремістів і терористів Мовенко.