Вперше арештовано судно компанії, якій належить інше судно – порушник кримських санкцій – експерт

Новини
Судно PECHORA, фото: Андрій Клименко

В Україні суд вперше заарештував пароплав судновласника, якому належить інше судно-порушник кримських санкцій та законодавства України.

Про це заявив експерт Фонду «Майдан закордонних справ», головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко, коментуючи арешт судна SEABREEZE російської компанії, яку підозрюють в незаконному видобутку піску біля окупованого Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

«Є такий пароплав PECHORA, добре відомий в Криму. Це так званий «землесос» – спрощено: опускає в море трубу на піщану мілину і смокче пісок собі в трюм. 2014 – 2018 – займається хижацькім видобутком піску в р-ні Бакальской коси (це північно-західне узбережжя Криму, Роздольненський р-н, заповідник «Лебедині острови»). Постійно базується в Севастополі, по-хижацьки видобутий пісок відвозить в Севастополь, Ялту, Керч, в тому числі для путінського «будівництва століття» – Керченського моста і траси до нього», – пише експерт.

Клименко зазначив, що суховантаж SEABREEZE  прибувший в порт «Південний» 4 квітня 2018 року, належить тій же самій російській компанії, що і PECHORA – тобто TRANS-SERVICE MARITIME AGENCY (Moscow, Russia).

«Сам цей суховантаж SEABREEZE нічого не порушував, в окупованому Криму не був. Його заарештували «з метою відшкодування збитків у кримінальному провадженні за фактом вчинення незаконного видобутку піску і розробки корисних копалин в районі Каркінітської затоки Чорного моря, яка розташована біля берегів півострова Крим, що завдає шкоди навколишньому середовищу на сотні мільйонів гривень, за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України», – пише фахівець.

«На моїй пам’яті це – перший випадок, коли арештовується пароплав судновласника, якому належить інше судно-порушник кримських санкцій. Прокуратурі АР Крим – РЕСПЕКТ! Створено хороший прецедент».

11 квітня суд Приморського району Одеси задовольнив клопотання прокуратури АРК і наклав арешт на судно SEABREEZE російської компанії, яку підозрюють в незаконному видобутку піску біля берегів окупованого Криму. Судно знаходиться у порту «Южний» (Одеська область).