РФ розмістила в Криму більше 30 тисяч військових і ракети С-400 – Турчинов

Новини
Російський ЗРК С-400 «Тріумф» Фото: topwar.ru

РФ готує потужний військовий потенціал в окупованому Криму і на непідконтрольних Україні частинах Донбасу.

Про це заявив на Київському форумі з безпеки cекретарь Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Liga.net.

За словами Турчинова, в Криму на сьогоднішній день сконцентровано потужний військовий потенціал: там знаходиться 22 армійський корпусу разом з іншими підрозділами Чорноморського флоту і дивізії Повітряних сил Росії. Загальна чисельність військових становить більше 30 тисяч чоловік.

За словами Турчинова, на півострові розташовані потужні ракетні системи, зокрема, недавно туди доставили зенітно-ракетний комплекс С-400, який може вражати літаки в будь-якій точці України.

Секретар РНБО України Олександр Турчинов Фото: rnbo.gov.ua

На початку квітня 2018 року міністр оборони України Степан Полторак повідомляв, що на кордоні з Україною Росія зосередила 19 батальйонних тактичних груп першого і другого ешелонів чисельністю понад 77 000 осіб. До складу угруповання входить близько тисячі танків, 2,3 тисячі бойових машин, понад 1,1 тисячі артилерійських систем і близько 400 систем залпового вогню.

Раніше заступник директора офісу НАТО в Україні Анн-Крістін Бергені висловила стурбованість у зв’язку з мілітаризацією Криму та розширенням російської військової присутності в регіоні Чорного моря.

У 2018 році в районі мису Фіолент в Севастополі заступили на бойове чергування російські зенітні ракетні комплекси протиповітряної оборони С-400 «Тріумф».

Прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков стверджує, що провокації на «російсько-українському кордоні тривають», тому Росія вживає заходів щодо забезпечення безпеки на включеному півострові. 

Нагадаємо, 7 грудня 2016 року Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв заявив, що Росія завезла до окупованого Крим ядерну зброю, а також вживає заходів з витіснення кримських татар з півострова.

7 січня 2017 року Російська Федерація розмістила на території окупованого Криму зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С».