Законопроект про держдопомогу заручникам допрацюють з урахуванням зауважень правозахисників і родичів

Новини
Зустріч І.Геращенко і Л.Денісової з громадськими активістами, родичами заручників і зниклих без вести Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

Законопроект, який стосується статусу і надання державної допомоги політв’язням та полоненим в РФ, найближчим часом буде доопрацьовано з урахуванням зауважень правозахисних організацій та родичів заручників, а також раніше зареєстрованих проектів. 

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook авторка законопроекту – перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я зроблю все, від мене залежне, щоб на цій сесії було прийнято, нарешті, закон про підтримку зниклих і їх родин. Також обговорили всі зареєстровані в ВР законопроекти, що стосуються врегулювання статусу політв’язнів і заручників, до всіх є серйозні зауваження громадських організацій та родин, домовилися найближчим часом доопрацювати більш актуальний і не популістський варіант», – написала Геращенко за підсумками зустрічі з українським омбудсменом Людмилою Денисовою, сім’ями заручників і зниклих без вести.

Вона також висловила готовність звернутися до колег в парламенті із закликом відкликати зареєстровані законопроекти про статус заручників і політв’язнів і внести спільний, об’єднаний і підтриманий громадськими організаціями.

У свою чергу Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова також запропонувала об’єднати всі зареєстровані в парламенті законопроекти, що стосуються врегулювання статусу політв’язнів і заручників, в один проект і прийняти об’єднаний закон на нинішній сесії Верховної Ради, який був підтриманий громадськими організаціями, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Денисова висловила готовність Офісу омбудсмена очолити процес створення єдиного законопроекту про статус заручників і полонених, залучаючи до нього правозахисників і представників міжнародних організацій шляхом створення відповідного Координаційного ради.

Крім того, Денисова запропонувала також розробити єдиний узгоджений з Верховною Радою реєстр заручників і полонених, залучаючи до цього процесу громадських активістів.

Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

Нагадаємо, 28 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №8205 «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами». Авторами документу виступили перший віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко, нардепи від Радикальної партії Олег Ляшко і Юрій Шухевич, від БПП Ірина Луценко і Рефат Чубаров, від «Народного фронту» Максим Бурбак і позафракційний нардеп Андрій Білецький.

Правозахисники закликали народних депутатів доопрацювати текст законопроекту з урахуванням досвіду правозахисних організацій, міжнародних організацій та норм міжнародного гуманітарного права.

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що законопроект №8205 несе у собі серйозні ризики та загрози. Якщо документ буде ухвалений, правовий статус українських політв’язнів в РФ і на окупованих територіях буде визначати СБУ, яка не зможе перевірити цю інформацію. Крім того, згідно з документом, для того, щоб реалізувати свої пільги та право, заручник має особисто отримати посвідчення, тобто після звільнення. Відповідно, грошову допомогу політв’язень та його родина зможуть отримати, лише коли він вже буде звільнений.

Раніше правозахисники наголошували, що депутати уникають голосування за законопроект про державну підтримку українських політв’язнів в Криму і Росії, який 13 липня 2017 року зареєстрував народний депутат Мустафа Джемілєв. Він був розглянутий профільним комітетом лише через вісім місяців, що є порушенням регламенту Верховної Ради, і був повернутий на доопрацювання.