СБУ затримала і допитала росіянина – свідка переправлення до Сирії найманців ПВК Вагнера

Новини
Громадянин РФ Микола Коваленко Фото: ssu.gov.ua

Співробітники СБУ затримали і допитали громадянина Росії Миколу Коваленко, який був свідком переправлення ВМФ РФ найманців приватної військової компанії «Вагнер» в Сирію.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-центру СБУ.

Як зазначається, правоохоронці затримали двох чоловіків, які планували нелегально перетнути кордон. Одним із затриманих виявився громадянин України, другий – громадянин РФ, який мав при собі військовий квиток із записом про нагородження за участь у військовій операції в Сирії.

Фото: ssu.gov.ua

«Колишній військовий РФ засвідчив співробітникам СБ України, що під час служби за контрактом у 2015-17 роках на ракетному крейсері «Варяг» неодноразово брав участь у переправленні до Сирії бойовиків ПВК «Вагнер» із важким озброєнням та боєприпасами», – відзначили в спецслужбі.

Фото: ssu.gov.ua

СБУ також опублікувала відео допиту затриманого росіянина. Зокрема, Коваленко розповів, що в кінці грудня 2016 року ракетний крейсер «Варяг», на якому він служив, вийшов з порту Владивостока, але за кілька годин до відправлення на корабель прибула група з 30-40 невідомих чоловіків без розпізнавальних знаків.

«Вони завантажилися на корабель, з собою у них були ящики, що в них, ніхто не говорив – ніби як гуманітарна допомога. По вигляду вони нагадували ящики зі зброєю», – сказав росіянин.

За його словами, екіпажу корабля було заборонено спілкуватися з невідомими.

«З чуток, по спілкуванню на кораблі, це були найманці групи Вагнера … У січні 2016 року, коли вже ми підійшли до берега Сирії, в районі порту Тартус прийшли катера в нічний час. Люди вивантажилися разом з вантажем, більше їх ніхто не бачив», – зазначив Коваленко.

Фото: ssu.gov.ua

Як відзначили в СБУ, спецслужба документування злочинів російських найманців на Донбасі, у Сирії та інших країнах для передачі матеріалів до українських та міжнародних судових інстанцій.