РФ не відповіла на пропозицію України про обмін 23 росіян на українських політв’язнів

Новини
Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

Українська сторона на засіданні гуманітарної підгрупи в Мінську знову заявила про готовність Києва передати 23 росіян, які перебувають в українських в’язницях, в обмін на українських політв’язнів, утримуваних в Росії, проте російська сторона не відповіла на цю пропозицію.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook перший віце-спікер Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактній групі по Донбасу Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ще раз вказала на готовність української сторони якомога швидше передати РФ 23 росіян, засуджених за злочини проти територіальної цілісності, в обмін на українців в РФ. Ми не отримали відповідь на цю пропозицію. У свою чергу, представники ОРДЛО продовжують включати цих росіян в свої списки як «ополченців – жителів молодих республік». РФ поки не виявляє жодного інтересу до своїх громадян, засланих в Україну», – написала Геращенко за підсумками роботи гуманітарної підгрупи.

Вона також з жалем констатувала, що в питанні звільнення заручників прогресу не спостерігається.

«Нам не підтверджують десятки наших громадян, не дають по ним інформацію, зате наполегливо вимагають віддати «беркутівців» і інших, непричетних до дії Мінських угод. Тому тут будемо продовжувати роботу для пошуку компромісу і зближення позиції – для результату», – зазначила Геращенко.

Нагадаємо, 4 квітня українська сторона на засіданні в Мінську Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі (ТКГ) висловила готовність передати Росії 23 засуджених за злочини проти суверенітету України російських громадян в обмін на українських політв’язнів, що містяться в РФ і на окупованих територіях.