Передача острова Коса Тузла у власність РФ порушує міжнародне право – МінВОТ

Будівництво Керченського мосту на острові Коса Тузла Фото: most.life

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) заявляє, що передача окупаційними «владою» Криму території острова Коса Тузла в Керченській протоці у власність РФ суперечить Конституції і законам України та порушує міжнародне право.

Про це йдеться в заяві МінВОТ, опублікованій в четвер, 19 квітня на його сайті, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«17 квітня окупаційною «владою» Криму було оголошено про намір передати у федеральну власність Російської Федерації території острова Тузла площею 6530 м кв. Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України наголошує на незаконності таких дій окупаційної «влади», які суперечать Конституції та законам України, а також міжнародному праву, оскільки за всіма міжнародними нормами та документами Крим залишається невід’ємною частиною України. Тоді як, статтею 73 Конституції України передбачено, що виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України», – зазначили у відомстві.

МінТОТ також засудив незаконні дії держави-агресора і закликав світову спільноту не визнавати факт передачі частини о. Коса Тузла у власність РФ, «з метою недопущення подальшого нехтування положеннями конституційно-правових норм українського законодавства і основних принципів міжнародного права».

Коса Тузла – піщаний острів площею 3,5 кв. км (довжина острова – 6,5 км, ширина – близько 500 метрів) в Керченській протоці між Керченським півостровом Криму на заході і Таманським півостровом Краснодарського краю РФ на сході.

Острів утворився із залишків Тузлинської коси, продовження Таманського півострова, розмитою під час сильного шторму в 1925 році. 7 січня 1941 Указом Президії Верховної Ради Української РСР острів був включений до складу Кримської АРСР, яка вже під назвою Кримської області 19 лютого 1954 була передана до складу Української РСР. У жовтні 2003 року відбувся територіальний спір про право власності на острів між Україною і Росією. Російська влада стверджували, що він є частиною коси, яка відноситься до континентальної Росії, а до складу України в 1954 році начебто була передана тільки континентальна частина Кримського півострова.

Як повідомлялось, 17 квітня 2018 року «Рада міністрів» окупованого Криму передала у власність РФ земельну ділянку площею понад 6,5 тис. кв.м на острові Коса Тузла для будівництва Керченського мосту, який з’єднає Керченський півострів і Таманський півострів через острів Тузла і Тузлинську косу. Таке рішення було ухвалене після розгляду заяви ФКУ «Управління федеральних автомобільних доріг «Тамань» Росавтодору, яке є замовником будівництва Керченського мосту.

Нагадаємо, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Вартість мосту в процесі його проектування та будівництва зросла до 240 млрд рублів. Рух автомобілів по мосту планують відкрити в грудні 2018 року. 

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

В травні 2017 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки в Азовському і Чорному морях через будівництво РФ моста в Керченській протоці.

29 вересня 2017 року президент України доручив підготувати позов до РФ в зв’язку з негативними екологічними наслідками від будівництва Керченського мосту.