У Криму «суд» продовжив на місяць арешт лівого анархіста Євгена Каракашева

Новини
Фото: Михаил Батрак

В окупованому Криму «Євпаторійський міський суд» продовжив ще на місяць утримання під вартою лівого активіста, анархіста Євгена Каракашева, якого Слідком РФ звинувачує в нібито в «порушенні ненависті і ворожнечі» і «публічних закликах до тероризму» через пости в соцмережі.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський активіст Михайло Батрак, передає Центр журналістських розслідувань.

«Анархісту з Євпаторії, Євгену Каракашеву, «Євпаторійський суд», продовжив термін утримання під вартою, ще на один місяць. Євген Каракашев – кримський анархіст, антифашист, який був заарештований першого лютого і поміщений під варту, за записи в соціальній мережі «Вконтакте». Після арешту Євгена по кримським анархістами прокотилася хвиля обшуків, затримань і арештів. Один з анархістів, Олексій Шестакович, під час обшуку і слідчих дій, піддавався тортурам і погрозам з боку силовиків, і після 11-ти денного арешту був змушений покинути територію Криму», – написав Батрак.

Він додав, що «суд» проігнорував доводи адвоката Олексія Ладіна про відсутність підстав для подальшого утримання Каракашева під вартою.

При цьому підставою для продовження терміну арешту стала наявність у Каракашева українського паспорта, з яким він, на думку «суду», може сховатися від слідства, не дивлячись на те, що паспорт був вилучений у нього під час обшуку і зараз знаходиться в матеріалах кримінальної справи.

«Євген перебуває на стаціонарі в психоневрологічному диспансері, куди він був поміщений для проходження психолого-психіатричної експертизи. Але вже через кілька днів він повернеться туди, куди вирішив сьогодні «суд» – в СІЗО міста Сімферополя», – додав Батрак.

1 лютого 2018 року представники Слідкому РФ затримали Каракашева. Кримчанинові закидають ст.282 КК РФ (збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності) і ст.205.2 КК РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності або публічне виправдання тероризму). Підставою для порушення цієї справи послужив опублікований в соціальній мережі «Вконтакте» відеоролик «останнє інтерв’ю Приморських партизан», який визнаний рішенням російського суду екстремістським, також на сторінці були інші матеріали, які слідча експертиза визнала екстремістськими.

«Євпаторійський міський суд» 2 лютого 2018 року заарештував Каракашева на два місяці. «Верховний суд Криму» відхилив апеляцію захисту на арешт анархіста.

Раніше Каракашевим також «цікавилися» російські силовики. На початку 2017 року активіста викликали в «поліцію» і «прокуратуру» для «дачі пояснень з приводу його публікацій в Інтернеті». Активіст пов’язував інтерес до нього російських спецслужб зі спробою кримських анархістів в листопаді 2016 року провести пікет біля будівлі поліції в Євпаторії проти політичних репресій.